Együttműködés

2022.06.20. 12:56

A kisebbségi jogvédelem kérdéseiről egyeztettek Budapesten

A Kisebbségi Jogvédő Intézet fennállásának 10 éves jubileumi munkavacsoráján vett részt június 17-én Budapesten Habinyák István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnöke. Az intézmény külhoni magyar partnerei részére szervezett eseményen röviden áttekintették a különböző régiók aktuális jogvédő tevékenységét, valamint a problémás ügyeket.

Az intézet abból a célból jött létre, hogy hozzájáruljon a határon túli magyarság jogvédelmének erősítéséhez, az e területen kiemelkedő szerepet játszó egyéniségek támogatásához. Az intézet céljai közt prioritásként szerepel az Európai Unió jogrendje által kínált lehetőségek tudományos eszközökkel való támogatása a kisebbségvédelem területén. Az intézet támogatja a kisebbségvédelem területén kiemelkedő szerepet játszó személyeket és szervezeteket, kiépítve egy jogsegélyszolgálati hálótt a Kárpát-medencében, valamint megragadva az uniós jog és a nemzetközi jog által kínált lehetőségeket.

A jogvédelem gyakorlatban történő megvalósításán túl, az intézet fontosnak tartja a kisebbségvédelem megfelelő elméleti hátterének biztosítását is, ehhez többek között a terület iránt érdeklődést tanúsító joghallgatók, fiatal jogászok képzésével, konferenciák, kerekasztal-beszélgetések szervezésével, kiadványok megjelentetésével járul hozzá.

Habinyák István kisebbségi jogvédelmi aktivista minőségében immár 2016 óta működik együtt az intézettel. A budapesti munkavacsorán áttekintették az elmúlt tíz év munkásságát az elért eredményeket, és lefektették a további együttműködés elvi alapjait, célkitűzéseit. Az EMNP politikusa egyetértett azzal, hogy ahogyan Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója fogalmazott, a jövőben is együtt kell dolgozni azért, hogy egyetlen magyart se érjen kisebbségi létéből eredő jogsértés, ha az mégis megtörténik, büntetlenül ne maradjon.

Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában