Tanfolyam

2022.05.05. 14:00

Workshop: szabás-varrás kezdőknek

A FIX Makerspace közösségi tér szervezésében Szőke Annamária 20 éves tapasztalattal rendelkező textiltervező, tréner tartott ingyenes workshopot a nagyváradi püspöki palota alagsorában április 27-én, Bevezetés a szabás művészetébe címmel.

Fotó: RAZVAN ZOT

Hegedűs Krisztina

A tanfolyam keretében a résztvevők megismerkedhettek a szabászati és varró eszközökkel, a háztartási varrógép tartozékaival, felépítésével, funkcióival és használatával, a szabásminta kivágásának szabályaival, valamint az ipari vasaló működésével. Mindezek mellett betekintést nyerhettek a szegő- és hímzőgép működésébe is.

Az elméleti bevezetőben az oktató kitért a cérna és az orsó helyes felhelyezésére, a varrótű funkcióira, a különféle cérnák ismertetőjegyeire, a varrógépen lévő öltésprogramokra és az öltések hosszának és szélességének egyenletes szabályozására. Végezetül bemutatta a háztartási interlock-ot (szegőgépet), amely levágja a fölös anyagokat, valamint el is dolgozza az anyagszéleket. 

Az alkotóműhely valóban teret engedett a kreativitásnak, hiszen a jelenlévők tetszés szerint válogathattak olyan, különböző színű és típusú textilanyagok közül, amelyekkel a képzés alatt már előre elkészített szabásmintával együtt dolgozhattak. A hét főnek szervezett workshopnak köszönhetően mindenki egyéni segítséget kaphatott az oktatótól, nem maradtak megválaszolatlan kérdések és a jó hangulat sem maradt el. Ezt követően Lőrincz Anna szervező és a modern, fejlett beépített funkciókkal rendelkező hímzőgép segítségével mindenki egy általa kiválasztott színű szót hímeztethetett az anyagokra.

A workshop végén mindenki egy egyedi, saját kezűleg elkészített és varrott szövetszatyorral büszkélkedhetett. Szőke Annamária kiemelte, hogy ez egy olyan kézzel fogható és maradandó emlék, amely idő elteltével is értéket képvisel majd. A szervezők elmondása szerint a továbbiakban hasonló kreatív és készségfejlesztő tanfolyamokon vehetnek részt az érdeklődők a FIX Makerspace alkotóműhelyeiben. 

Fotók: Facebook/FIX Makerspace

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában