Kerekasztal-beszélgetés

2022.05.19. 17:00

Szólj be a papnak: Menni vagy nem menni?

Fotó: Vigh Laszlo Miklos

Őrősi Renáta

Nagyváradi és debreceni lelkészek segítségével keresték a választ a következő kérdésre: Menni vagy nem menni. Debrecen Városa, a Szólj be a papnak és Keresztény Értelmiségiek Szövetségének közös kerekasztal-beszélgetésére került sor vasárnap délután a Festum Varadinum nyitónapján. A rendezvénynek a Moszkva kávézó adott teret, a beszélgetést pedig Makláry Ákos moderálta, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke.

A Szólj be a papnak kezdeményezés célja egyfajta "kocsmai evangelizáció", hogy alkalmat adjanak főleg olyanok számára, akik nem járnak templomba és gyülekezetbe, hogy a saját életük nagy kérdései kapcsán megismerkedhessenek a történelmi egyházak képviselőinek (személyes) álláspontjával, és találkozzanak a hittel, Jézus Krisztus üzenetével. A rendezvények egyszerre szolgálják a hitéleti ismeretterjesztést és a vitakultúra fejlesztését, valamint fórumot biztosítanak a legaktuálisabb társadalmi kérdések széleskörű, interaktív megvitatására.

A következő gondolatokból indultak ki vasárnap délután: Nap mint nap döntéseket hozunk: a boltban, a munkában vagy otthon. Abbahagyjam vagy ne? Maradjak vagy szakítsak? Felmondjak vagy ne? Van olyan, hogy jó és rossz döntés? Kire hallgassunk döntéseink meghozatalában? Segít-e a hit a döntésekben?

A beszélgetés vendégei az ember szakmai, magánéleti, politikai és hitbéli döntéseire keresték a választ, arra biztatva a közönséget, hogy bátran, tabuk nélkül kérdezzenek, tegyenek észrevételt. Szóba kerültek az Erasmus lehetőségek, egyetemi lehetőségek és a fiatalokat befolyásoló környezetek. Következtetéskép fiatalok és szépkorúak egyaránt egy gondolatban egyetértettek: a világot fel kell fedezni, majd a külföldön szerzett tudást, hazatérve kell kamatoztatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában