Ecolect

2022.05.19. 11:45

Rendben zajlik a megyei nagytakarítási bajnokság

A Bihar Megyei Tanács és az Ecolect fejlesztési egyesület által május 1–31. között megszervezett, vagyis a félidejéhez érkezett nagytakarítási bajnokság volt a témája annak a sajtótájékoztatónak, melyet kedden délben tartott Mircea Mălan, a megyei tanács alelnöke, az Ecolect vezetője a megyeházán.

Forrás: cjbihor.ro

Ciucur Losonczi Antonius

Mircea Mălan arról számolt be, hogy végül 94 területi-közigazgatási egység nevezett be a nagytakarítási bajnokságra, és május 17-ig 184 rendezvényt regisztráltak az ecolectbihor.ro honlapon, de valószínűleg ezek száma ennél nagyobb. Ugyanakkor a kampánnyal párhuzamosan zajló Ökokihívás versenyfelhívásra reagálva 126 környezetvédő klub alakult iskolai szinten, több mint 8400 diák részvételével. Sikeresnek mondható tehát ez a kezdeményezés is, amiért Mălan köszönetet mondott a pedagógusoknak, valamint a főtanfelügyelőségnek. A helyi vállalkozások, a civil szervezetek, az egyházak és egyéb intézmények is pozitívan viszonyultak az ügyhöz, a megyei tanács alelnöke külön kiemelte a Zöld Berek és a Pro-Timer egyesületeket. Megemlítette azt is, hogy az egyik kereskedelmi rádió napi kérdéseket tesz fel, és a helyesen válaszoló hallgatók hétvégeként panziós ellátásban részesülnek pádisi, biharrósai, magyarremetei és vaskohi szálláshelyeken. Jó az együttműködés a köztisztasági cégekkel és a polgármesteri hivatalokkal is, tette hozzá az elöljáró.

Mint ismeretes, a folytonosság jegyében, illetve hagyományteremtő szándékkal szervezték meg idén is a nagytakarítási bajnokságot. A szabályok változatlanok, szintén mind a 100 önkormányzat jelentkezhetett, és van zsűri, viszont a költségvetési keretösszeget megemelték több mint 1 millió lejre. A hat térség nyertesei továbbra is 100-100 ezer lejt kapnak, viszont a többi dobogósok több pénzt: a második 50-50 ezer lejt, míg a harmadikok 30-30 ezer lejt. Ismét partner a Bihar Megyei Főtanfelügyelőség, melynek támogatásával iskolai szinten önkéntes hálózatokat lehet alapítani. Azok a 0–12. osztályos tanulók pedig, akik csatlakoznak, és bizonyítani tudják, hogy legalább két takarítási akcióban részt vettek, jutalomra számíthatnak az Ökokihívás végén. Ez azt jelenti, hogy készül egy összesített táblázat, és elektronikus sorshúzással a hét térségből (Váradot is beszámítják, azért van eggyel több, mint a korábban említett bajnokságban) 3-3 nyertest választanak. A 21 diák 500-500 lej értékben kap vásárlási utalványt, míg a 21 önkéntes alakulat, melynek a tagjai ők, 1000-1000 lej értékben. A szemetet öt frakcióban kell gyűjteni, a zacskókat és a kesztyűket a köztisztasági vállalatok biztosítják, amelyek az összegyűlt hulladékok ingyenes elszállítását is vállalták. Egyik médiapartner a Bihari Napló.

A sajtótájékoztató végén Mircea Mălan két bejelentést is tett. Közölte, hogy a Pitești-i Girexim nyerte a megyei mechanikai-biológiai hulladékkezelő állomás üzemeltetésére kiírt tenderpályázatot, illetve május 25–27. között Nagyváradon fogja tartani következő tanácskozását a Településközi Fejlesztési Egyesületek Szövetsége (FADI), mely konferencia témái közt szerepel a hulladékgazdálkodás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában