Igehirdetés

2022.05.30. 06:40

Ökumenikus istentisztelettel zárult a Festum Varadinum

A nagyváradi evangélikus-lutheránus templomban tartották meg tegnap délelőtt a 30. Festum Varadinum fesztivált záró istentiszteletet. Az ökumenikus rendezvényen igét hirdetett Szabó József törökszentmiklósi református esperes.

Fotó: Alexandru Nițescu

Fotó:

Pap István

A vasárnap délelőtt tizenegy órától kezdődött istentiszteleten megjelenteket Mátyás Attila, a házigazda evangélikus-lutheránus egyházközség lelkipásztora köszöntötte, majd az evangélikus óvoda gyermekcsoportjának rövid műsora következett, felkészítőjük Sziraczki Katalin óvónő volt. Szabó József törökszentmiklósi plébános Pál apostolnak a Rómaiakhoz írt leveléből vett idézetre építette igehirdetését, amelynek része volt a jól ismert igeszakasz: „akik az Istent szeretik, azoknak minden a javukra szolgál”. Ez a kontextusából kiragadott gondolat sokaknak úgymond kedvencévé vált, sokan a maguk életsorsára, mindennapi életére alkalmazzák azt, pedig ez az igevers sokkal többről szól annál, hogy életeseményeink között megkeressük ennek az igének az igazságát. Az igehirdető hangsúlyozta, tudnunk kell azt, hogy mi az, ami valójában a hasznunkra szolgál. A reklámokkal teli világban megszoktuk azt, hogy minden körülöttünk forog, és a minket körülvevő világ az élet könnyűnek tartott oldaláról próbál megközelíteni minket. Csakhogy nem a mulandó földi dolgok szolgálnak a mi javunkra, hanem olyan világra kell vágynunk, ami magasabb rendű, ahol nincs öregség, nincs betegség, nincs halál, nincs háború, nincs gyűlölködés. „De erre a világra keveset gondolunk, mert csak a következő napig tervezünk. De vannak, akik előre gondolkoznak, és nemcsak a holnapi napot tervezgették a maguk számára, hanem örömet találtak Isten akaratának a megtartásában” – fogalmazott Szabó József. 

„Amikor ebben a fogyasztói társadalomban élünk, nem fogyasztói keresztények lettünk mi is, akik szívesen fogyasztjuk Isten igéjét és nem látjuk, hogy Istennek céljai vannak velünk, még a szenvedéseinkkel is céljai vannak?” – tette fel a kérdést az igehirdető. Mint mondta, a szenvedésnek az a célja, hogy Jézus Krisztus képére formálódjunk, a kérdés csak az, hogy akarunk-e olyanok lenni, mint Ő, mert akiket az Úr kiválasztott, azoknak el is rendelte, hogy hasonlóakká legyenek Fia képéhez. „Isten népe ebben a világban szenved, de ha hűséges Urához, akkor Krisztus dicsőségét öltheti magára. Néha mi is azt gondoljuk, hogy a földi életben valósul meg a mennyei Jeruzsálem, és azt gondoljuk, hogy ha ez nem valósul meg, akkor az Úr már nem is szeret bennünket. Éppen ezért, amikor halljuk az Igét, akkor könyörögjünk az Úrhoz, hogy az ő Fia képére formáljon minket, és ha van szenvedés, megpróbáltatás az életünkben, legyünk biztosak abban, ahogyan Fia feltámadt, felment a mennybe és ahogy megdicsőült a mennyei Jeruzsálemben, ezen utat készítette el Isten gyermekei számára. A mennyei megdicsőülésért élünk, ezért kell elszenvednünk a földi megpróbáltatásokat, hogy Jézushoz hasonlítsunk” – fogalmazott az igehirdető.

Üzenetek

Az ökumené jegyében az igehirdetés után szólt az egybegyűltekhez Vinczéné Pálfi Judit lelkipásztor, aki a református egyház üzenetét hozta el. Felhívta a figyelmet az evangélikus vallású Reményik Sándor üzenetére: „Ne hagyjátok a templomot s az iskolát”, majd Ravasz László egykori református püspök gondolatát idézte: „Aki nem keresi Őt, akár nép, akár egyén, elvész a céltalanságban és az értéktelenségben”. Ugyanakkor azt a Szentírásból vett gondolatot is hangsúlyozta, hogy mindenért hálát kell adni az Istennek, azért is, hogy ezelőtt harminc évvel ezelőtt hozzásegítette a helyi magyarságot hogy megélje szabadságát a Festum Varadinum ünnepség megalapításával. Majd hozzátette, hogy az Isten „ott szeretne maradni folyamatosan valamennyiünk életében, hogy a szabadsággal úgy éljünk, azon keretek között, amelyek megtartanak bennünket értékek által élő, értékeket hordozó és továbbadó embereknek”. Végezetül áldást kért valamennyi felekezet és mind a 65 szervezet és intézmény számára, amelyek hozzátettek valamit ahhoz, hogy a Festum Varadinum kétszáz alkalma megvalósulhasson. Varga Sándor biharpüspöki római katolikus plébános köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a különböző egyházak dogmatikailag valószínűleg nem lesznek már egységesek, de a Jézusban való hit egyesíthet minden keresztényt.

A Varadinum-záró istentiszteleten közreműködött Thurzó Sándor József brácsaművész, valamint az ünnepség végén Kiss Tünde fuvolán és Benczédi Mónika orgonán. A templomi ünnepség végén a jelenlevők elénekelték nemzeti imánkat, a Himnuszt, majd pedig a házigazda evangélikus-lutheránus egyházközség minden jelenlevőt szeretetvendégségre invitált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában