Tájékoztató

2022.05.20. 09:17

Népszámlálás: még van lehetőség az önkitöltésre

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az Országos Statisztikai Intézet május 27-ig meghosszabbította a népszámlálás önkitöltéses szakaszát. Az Erdélyi Magyar Néppárt, illetve az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács irodáiban továbbra is segítséget nyújtanak a kitöltésben – tájékoztattak a csütörtöki sajtótájékoztató keretén belül a párt képviselői.

János Piroska

Ismételten a népszámlálás önkitöltéses szakaszán való részvétel fontosságára hívta fel a figyelmet a csütörtöki sajtótájékoztatón Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke, illetve Habinyák István, a párt Bihar megyei elnöke. A határidő meghosszabbítása újabb alkalmat teremtett arra, hogy akik még nem töltötték ki a kérdőíveket, azok az elkövetkező nyolc napban még megtehessék ezt – mutatott rá Habinyák István az EMNP Bihar megyei elnöke.

Elmondása szerint bár az önkitöltés idejét meghosszabbították, azonban az nem valószínű, hogy a népszámlálás időszakát is kibővítenék, így a kérdezőbiztosoknak két hónap helyett másfél hónap fog rendelkezésére állni. „Amennyiben pedig nem találnak otthon valakit, nem biztos, hogy lesz alkalmuk visszajutni ezekhez az emberekhez, de mindenképpen mindenki meg lesz számolva, különböző adminisztratív nyilvántartásokból, adatbázisokból átveszik ezeket az adatokat, de már nem lesz lehetőség arra, hogy nyilatkozzunk a nemzeti és vallási hovatartozásunkról. Éppen ezért fontos lenne, hogy mindenki éljen az önkitöltés lehetőségével, mivel csak így lehetünk biztosak abban, hogy a helyes és megfelelő adatok kerülnek a statisztikába” – jegyezte meg. Hozzátette: az elkövetkező tíz évben nemcsak az anyanyelvhasználati jogok, hanem a beiskolázási számok és az egyházi, civil szervezeteknek nyújtott támogatás is függ attól, mennyi magyar számláltatik meg.

Az EMNP és EMNT margittai, érmihályfalvi irodáiban továbbra is segítséget nyújtanak az önkitöltésben, ugyanakkor mozgáskorlátozott személyek igénylésére házhoz is kimennek. Nagyváradon a Kálvin (Jean Calvin) utca 1. szám alatti irodában hétköznap 9–17 óra között (telefon 0773-370-869), Margittán az Eroilor utca 9. szám alatt irodában (Kalpon Mária: 0762-248-656) hétköznap 9–17 óra között, Érmihályfalván pedig a Köztársaság (Republicii) u. 40. szám alatti irodában 8.30–16.30 között (telefon: 0747-141-600) segítenek az önkitöltésben.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a vasárnapi adatok szerint eddig 9,1 millió kérdőívet töltöttek ki, ami a lakosság 48 százalékát jelenti. Örvendetes hír, hogy a magyarok által lakott megyék átlagon felül teljesítettek (Hargita megyében 63%, Kovászna megyében 59%, Kolozs megyében 57%, Bihar megyében 57%, Maros megyében 55%, Szilágy megyében 52%, Szatmár megyében 51% töltötte ki a kérdőívet). Bihar megyében 314 ezer kérdőívet töltöttek ki vasárnapig, Nagyváradon a lakosság 38 százaléka élt az önkitöltés lehetőségével. A Néppárt irodáiban eddig 413 háztartásnak, 807 személynek segítettek az önkitöltésben.

Beruházások Biharpüspökiben

A sajtótájékoztató másik témájaként a Biharpüspökiben zajló, illetve az ott várható infrastrukturális fejlesztések ismertetése volt. A városnegyedben már tavaly megkezdték hat utca felújítását: Egyházszeg (Dealului), Hódasdomb (Moviliței), Pincesor (Valea Frumoasă), Kántor (Cântărețului), Zug (Ciucașului), Cseresnyés (Drumul Hotarului). Jelenleg a kopóréteg hiányzik még az utakról, azonban várhatóan másfél-két hónap múlva át fogják adni mindegyik fenn nevezett utcát – mondta el Zatykó Gyula polgármesteri tanácsadó. Fontos beruházás ugyanakkor az a tervezés alatt álló 800 méteres útszakasz is, amely a kisszántói utat köti össze a Bors fele haladó (Matei Corvin) utcával, ezzel is mentesítve a teherforgalom alól Biharpüspökit.

Ugyancsak Biharpüspökit érintő beruházás annak a parknak a kialakítása, amely által „központot kap” a városrész: a Templom domb (Rectorului) és a Püspöki (Matei Corvin) utca kereszteződésében mintegy 4000 négyzetméteres parkot alakítanak ki. Szintén fontos beruházás az, amely által egy ötezer négyzetméteres játszóteret alakítanak ki a Kerektó utcán, a futballpályától nem messze. Jelenleg a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésének fázisában van a projekt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában