Beruházás

2022.05.29. 11:03

Minisztériumi támogatás a főgimnázium felújítására

A Fejlesztési Minisztérium 40 millió lejjel finanszírozza a nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnázium külső és belső felújítását.

Pap István

A Nagyvárad központjában található egykori Premontrei Gimnázium, ma Mihai Eminescu Főgimnázium műemlék épületének felújítását a fejlesztési minisztérium társfinanszírozza közel 40 millió lej értékben. Mivel a teljes felújítás becsült értéke 74 millió lej, ezért a váradi önkormányzat úgy döntött, hogy több szakaszra bontja a beruházást, hogy így könnyebben pénzügyi támogatáshoz jusson a minisztériumtól. A részletekről Florin Birta polgármester beszélt a csütörtöki helyi tanácsülés előtti sajtótájékoztatón. „A beruházás becsült összértéke több mint 70 millió lej, azaz körülbelül 14 millió euró. A Cseke Attila miniszterrel folytatott megbeszélésekből megtudtam, hogy a költségek egy részét, 40 millió lejig, közvetlenül az Országos Befektetési Vállalaton (CNI) keresztül lehetne finanszírozni, anélkül hogy kormányhatározatra lenne szükség” – mondta a polgármester. Ezért úgy döntöttek, hogy a nagy projektet szakaszokra osztják. Az első, a CNI finanszírozásával megvalósuló munkálatok műszaki-gazdasági mutatókat csütörtökön jóvá is hagyták a helyi tanácsosok. 

A CNI által finanszírozott beruházás során szerkezeti munkálatok lesznek, beszerelnek az épületbe egy liftet, hogy a fogyatékkal élők is könnyebben bejuthassanak az épületbe, egyes belső tereket átalakítanak, könnyűszerkezetes válaszfalakat bontanak el néhány tanteremben és az alagsorban, belső burkolatok és belső ácsmunkák lesznek, felújítják a vízvezeték- és vízcsatorna-hálózatot, az elektromos berendezéseket és konnektorokat. A belső udvarokat, valamint az épület kerítését is felújítják. A CNI-finanszírozás pontos összege 39.985.347 lej áfával együtt. A közbeszerzési eljárás lebonyolítása után az első felújítási szakasz kivitelezése 18 hónapot vesz igénybe. A polgármester szerint az önkormányzat arra törekszik, hogy a Regionális Operatív Program és az Országos Helyreállítási Terv révén európai finanszírozást szerezzenek a tanintézmény felújításának fennmaradó munkálataira. Második fázisban többek között a padlás hőszigetelése, a nyílászárók cseréje, a külső homlokzatok felújítása következne a harmadik szakaszban pedig eszközbeszerzés történne: iskolabútorokat, intelligens táblákat, számítógéppel ellátott laboratóriumokat szerelnek majd be. A tervek között szerepel a műemléképülethez hozzáépített sportcsarnok lebontása és egy új sportterem építése az Akadémia utcán, közvetlenül az iskolaépület mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában