Projektzáró

2022.05.13. 09:12

Lezárult a Caritas Catolica házi beteggondozási projektje

Kétszázhuszonhárom idős, 65 év fölötti személlyel bővítette az egyházmegyei Caritas Catolica az otthoni ellátásban részesített betegek számát egy európai uniós finanszírozású program keretében, amelynek hivatalos lezárására csütörtök délután került sor a püspöki palota dísztermében. A 2019 nyarán indult projekt lehetővé tette 15 alkalmazott gondozói szakképzését, valamint a betegek ellátását segítő felszerelés beszerzését is.

A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

A résztvevőket Rajna József atya, az egyházmegyei Caritas Catolica Egyesület igazgatója köszöntötte. Utalva Jézus szavaira („Amit egynek a legkisebb közül tesztek, azt velem teszitek”) ünnepi beszédében Böcskei László megyés püspök azon meggyőződésének adott hangot: a Caritas kezdeményezése által, illetve ezen keresztül az élő egyház mutatkozik meg – egy közösség, melynek a tagjai sokfélék. A legfontosabb azonban, hogy senki se érezze magát magányosnak, elfelejtettnek vagy magára hagyottnak, ezért összefogásra van szükség, hogy megtaláljuk azokat a módszereket és lehetőségeket, melyek révén az élet mindenki számára ajándékká válik. Mert minden nehézség és gond ellenére keresztényként hinnünk kell abban, hogy a világ, melybe beleszülettünk, egy jó hely. Ehhez azonban az is kell, hogy mindenki megtapasztalja azt: odafigyelünk egymásra, tiszteletben tartjuk embertársaink méltóságát, és segítünk, hogy senki se érezze magát kitaszítottnak, másod- vagy harmadrangúnak, fogalmazott a főpásztor. Hozzátette: az elmúlt két év nem volt egy könnyű időszak a járvány miatt, a kiszolgáltatott helyzetben lévők még nagyobb nyomásnak voltak kitéve, ezért is különösen elismerésre méltó a Caritas munkatársainak a teljesítménye.

Nagy Hortenzia projektmenedzser arról számolt be, hogy a megvalósítási időszak 3 évig tartott. A projekt teljes költségvetése 2,7 millió lej volt, melyből a vissza nem térítendő támogatás értéke 2,3 millió lej, a Humán Tőke Operatív Program keretében, az Európai Szociális Alapból (ESZA). Munkapontokat működtetnek Nagyváradon, Margittán, Fugyivásárhelyen, Székelyhídon és Szalacson, és a projekt általános célkitűzése volt összetett otthoni beteggondozási szolgáltatáscsomag nyújtása által javítani a kiszolgáltatott helyzetben lévő idős, beteg személyek életkörülményeit a felsorolt településeken, illetve ezek vonzáskörzetében. Ugyanakkor a Caritas egészségügyi-szociális szolgáltatásainak a fejlesztése 15 idősgondozónak a képzésével, valamint a tevékenységhez szükséges számítástechnikai háttér biztosításával. Végül a kedvezményezettek száma 223 lett, akiknek javult az életminőségük, és ezáltal sikerült kilábalniuk kiszolgáltatott helyzetükből. Tóth Andrea, a Caritas otthoni beteggondozói szolgálatának vezetője néhány konkrét esetet ismertetett, majd Horváth Béla (Szalacs) és Ioan Gligor (Fugyivásárhely) polgármesterek a köszönetüket és a hálájukat fejezték ki, hogy a községükben is megvalósulhatott a projekt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában