Beszámoló

2022.05.30. 10:00

Küldöttjelölés Érábrányban és Bályokon

Május 20-án a református parókia gyűléstermében tartotta beszámoló és küldöttjelölő közgyűlését a helyi RMDSZ. Pop Lajos RMDSZ elnök, tartotta az elmúlt egy évről szóló tevékenységi beszámolót, melyben kitért a koronavírus járvány okozta nehézségekre, mely több szempontból is megnehezített bármilyen közösségi rendezvényt, amire egyébként nagy igény lenne az érábrányi magyar közösségen belül is. A 2020-as helyhatósági választáson megmutatkozott a szórvány közösség összetartó ereje, melynek köszönhetően újra van helyi tanácsosa az RMDSZ elnök személyében. A helyi vezetőséggel jó a kapcsolat és a tanácsosi mandátumnak köszönhetően a magyar közösség képviselete is ott lehet az önkormányzati döntések megszületésekor. A beszámoló elfogadása után a közgyűlés kijelölte a megyei küldötteket Pop Lajos, illetve Balla Tibor póttag személyében. Zárásként Borsi Lóránt tartott politikai tájékoztatót, majd megköszönte a helyiek közösségépítő munkáját.

Az RMDSZ bályoki szervezete május 23-án tartotta a helyi kultúrházban rendes beszámoló és küldöttjelölő közgyűlését. A megjelenteket Debreczeni László köszöntötte, majd Borsi Lóránt megyei ügyvezető elnökhelyettesnek adta át a szót, aki levezette a közgyűlést a napirendeknek megfelelően. A helyi elnök tevékenységi beszámolójában rámutatott a tavalyi év eseményeire. Népszerűsítették a falugazdász programot, valamint szerveztek gazdatalálkozót is. Részt vettek a „Magyarok Kenyere” projektben, melynek keretében Dombi Sándor alelnökkel közösen, mintegy ezer kilogramm búzát adtak át a bályoki mezőgazdászok jóvoltából. „Segíts, hogy segíthessünk” jelige égisze alatt többször szerveztek urnás adakozást, hogy könnyítsenek a nehéz helyzetben, vagy egészségügyi problémákkal küszködő lakosok sorsán. Ugyancsak gyűjtést szerveztek az ukrajnai menekültek számára is, mely alkalomból megtelt a kultúrház a tartós élelmiszerekkel és más szükséges adományokkal. Ezt sikerült aztán eljuttatni a rászorulóknak. A helyi érdekvédelmi szervezet segített a magyarországi választások alkalmából a levélszavazatok lebonyolításában. Emellett a nemzetközi Nőnap alkalmából egy szál virággal köszöntötték a hölgyeket a templomban, de ugyanígy március 15-én megszervezték a hagyományos nemzeti megemlékezéseket is. Idén is fogadták a „lovas betyár” zarándokokat, akik Magyarországról Csíksomlyóra zarándokolnak lóháton minden évben. A bályokiak vendégszeretetének köszönhetően itt is volt hely megpihenni. De mindezek mellett volt kalácssütési akció, szép korúak megajándékozása és Könyv Mikulás meglepetés is a gyermekek számára. Egyszóval mozgalmas éven van túl a helyi érdekvédelmi szervezet. A beszámolót követően teljes egyetértés volt, úgy a beszámoló elfogadásában, mint abban a döntésben, hogy a helyi elnök, valamint póttagként az alelnök képviselje a körzeti szervezetet a megyei küldöttgyűlésen. A közgyűlés jó hangulatú kötetlen beszélgetéssel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában