Programajánló

2022.05.20. 09:58

Kortárs jazz a Moszkvában

Tóth Gábor

A Mike Parker’s Trio Theory lép fel május 20-án, pénteken 20 órai kezdettel a nagyváradi Moszkva Kávézóban (Moscovei u. 12 sz.). A tagok: Mike Parker – bőgő (New York), Sławek Pezda – tenorszaxofon (Krakkó), Frank Parker – dobok (Chicago).

Minden jel arra mutat, hogy kifinomult minőségű, átütően egyedi szemléletű zenei csemege lesz Mike Parker 2014-ben alapított triójának váradi fellépése – egyébként 2018-ban turnéztak már itt. A tagok a szakma által komolyan elismert fiatal zenészek: Mike Parker 17 éves kora óta mindig benne volt a New York-i zenei élet sűrűjében, a chicagói Frank Parker az Egyesült Államok kortárs jazz-életének legnagyobbjaival muzsikált már, Sławek Pezda a Krakkói Zeneakadémián diplomázott. A formáció stílusvilága úgyszólván mindenre reflektál zeneileg, amit tagjai magukba szívtak eddigi érdeklődésük során jazzből, akadémiailag kitanult klasszikus gerincű muzsikából vagy épp az értékesebb fajta kortárs „könnyű” és „nehéz” zenei hatásokból, mindezt ízléssel és friss improvizációs reflexiókban összehangolva adják tovább. Kritikusaik a post bop, indie rock, avantgárd és modern klasszikus hatásokat is kihallani vélik zenéjükből, míg ők maguk bevallják, hogy az említettek mellett hatással volt rájuk műfaji határokon túl Charles Mingus, a Radiohead, Maurice Ravel, a The Bad Plus, a Led Zeppelin, John Coltrane, David Bowie vagy akár az A Tribe Called Quest alternatív hip-hop/jazz-rapje is. Fennállásuk eddigi nyolc éve alatt mintegy 400 fellépésük volt, számos neves fesztiválon szerepeltek, a jelek szerint pedig különösen szeretnek visszajárni koncertezni a közönség miatt a kelet-európai, balti, balkáni és utószovjet régióba is. Várad nem az egyetlen mostani állomásuk, eddigi egészséges-pergős turné-agilitásukhoz híven most is minden nap nyakukba vesznek egy újabb helyszínt. Innen másnap már Temesvárra, harmadnap Kolozsvárra, aztán Nagyszebenbe, Székelyudvarhelyre, Brassóba, Sepsiszentgyörgyre, Besztercére utaznak tovább fellépni. A váradi koncertre 40 lejes beugróval (ún. Artists’ Support) támogatandók a zenészek, tájékoztat Facebook-oldalán a Moszkva Kávézó – további részletek, hangfelvételek, érdekességek ugyanitt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában