Napelempark

2022.05.27. 13:00

Környezetbaráttá teszik a kisszántói zagytározót

Bezárják, környezetbaráttá teszik a kisszántói zagytározót, majd a felületén napelemparkot létesítenek, erről döntött csütörtöki ülésén a Nagyváradi Helyi Tanács.

Pap István

A Nagyváradi Hőszolgáltató Vállalat tulajdonában lévő, de ma már nem használt kisszántói zagytározóban salakot és hamut ülepítettek. A tározót környezetebaráttá teszik, a terület egy részén napelemparkot fognak kiépíteni. A csütörtöki tanácsülés előtti sajtótájékoztatón Florin Birta, Nagyvárad polgármestere elmondta, hogy a beruházás becsült költségvetése 51,9 millió lej, azaz mintegy 10,3 millió euró áfával együtt, a megvalósítási időszak 35 hónap. A polgármester kifejtette: „A hulladéklerakó alján körülbelül 140 hektár van, és van egy fenti rész, ahol a hamut és a salakot tárolták, ez körülbelül 77 hektár. Tárgyalásokat folytattunk a Környezetvédelmi Minisztériummal ennek a munkálatnak a finanszírozásáról. Amint elkészül a műszaki terv, a megbeszélések folytatódnak, és megtaláljuk a finanszírozási forrást a beruházásra. Ennek a projektnek két fontos összetevője van: a környezetvédelmi összetevő, amelynek révén bezárjuk és környezetbaráttá tesszük a alak- és hamutelepet, ami sokat jelent majd a környék lakói számára, a másik komponense a projektnek pedig egy napelempark kialakítása 70 hektáron, amely Nagyvárad energiaszükségletének egy részét fogja biztosítani" – fogalmazott.

A határozattervezet kapcsán vita alakult ki a helyi tanácsban. A szociáldemokrata párti (PSD) Adrian Madar elismerte, hogy ez egy fontos beruházás, csak az nem volt világos számára, hogy miért prioritás ez éppen most a város számára, majd azt kérdezte, hogy vannak-e bizonyos határidők, amiket be kell tartani. Azt is nehezményezte, hogy bár a zagytározó bezárásának becsült költségei ismertek, a tervezetben nincs utalás arra, hogy a napelempark mennyibe kerülne, ezért azt javasolta, hogy először dolgozzák ki annak a beruházásnak a becsült költségvetését is, találják meg a beruházás finanszírozási forrását, és csak azt követően döntsön a helyi tanács. Válaszában Florin Birta elmondta, hogy időben kell előkészíteni a projekteket ahhoz, hogy uniós vagy más finanszírozási forrásokat lehessen rájuk lehívni, így járnak el ebben az esetben is. Közölte, hogy a tározó környezetbaráttá tételét jó eséllyel finanszírozza majd a minisztérium, míg a napelempark építésére uniós forrásokra fognak pályázni. Felszólalt a vitán Marius Moș, az önkormányzat nemzetközi finanszírozású projektek menedzsment-igazgatóságának a vezetője is, aki felhívta a figyelmet arra, hogy az effajta elképzeléseket időben elő kell készíteni, mert csak az engedélyek begyűjtése is sok időbe telik. Hozzátette, hogy azon a szennyezett területen ideális megoldás egy napelem-park létrehozása, hiszen egyrészt másra nem is lehetne használni, illetve a város nem kell értékes területeit erre a célra fordítsa. A határozatjavaslatot végül négy tartózkodás mellett fogadta el a helyi tanács. Az elfogadott határozat szerint a zagytározóban elbontják a különböző ülepített vízelvezető vezetékeket, a szivattyúkat, betömik a gyűjtőcsatornákat és a túlfolyókat, majd a területet földdel befedik, és erre telepítik a napelemparkot. A 2005/195. számú sürgősségi kormányrendelet és a 2005/349. számú kormányhatározat értelmében az ipari tározók tulajdonosai kötelesek a tározó üzemeltetésének a megszüntetése után speciális bezárási munkálatokat elvégezni ezeken a területeken. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában