Gyom, a virág, akit nem szeretnek

2022.05.10. 15:00

Könyvbemutató és ökopiac volt a Lokálban

Fotó: Pikó Stefánia

Pikó Stefánia

Bujdosó mák, békarokka, pipitér… Gyom, a virág, akit nem szeretnek címmel született könyve Szőke Edit nagyváradi kertészmérnöknek, akit sokan újságíróként, a Kert-ész magazin főszerkesztőjeként ismernek, de több alkalommal adott szellemi útbaigazítást már szerkesztőségünknek is. A nemrégiben megjelent kötetet múlt szombaton mutatták be először Nagyváradon, a Lokál udvarán, ahol egyúttal cserebere-vásárt, illetve helyi termékeket kínáló ökovásárt is tartottak. A növényeknek, környezetvédelemnek és a természet szeretetének szentelt összejövetelt Henn Mónika Olívia, az ONO kicsomagolda társtulajdonosa szervezte együttműködésben a Lokállal.
A könyvbemutató keretében Szőke Edit elmondta, könyvével célja többek között arra felhívni a figyelmet, hogy a gyomnövények, még a fűfélék is valójában ugyanolyan értékesek, és ha kicsit más szemmel tekintünk rájuk, akkor ugyanolyan szépek is, mint más, hasznosabbnak tekintett növények, virágok. Meglátása szerint hibát követünk el akkor, amikor ezeket kegyetlen módon kiirtjuk akár kaszával, akár szerekkel, és a mai világban – utalva itt feltehetően a hatalmas mértékű környezetszennyezésre is – ezt „már nem engedhetjük meg magunknak”. A kötet segítségével tehát megtanulhatjuk felismerni a különböző gyomnövényeket, emellett viszont nem arról olvashatunk benne, hogy ezeket hogyan lehet kiirtani, hanem inkább arról, hogy hogyan lehet ezeket hasznosítani.
A friss kötet szerzője mellett az írásban állandó partnere, Schönberg Éva könyvtáros, író, meseíró és újságíró köszöntötte a jelenlévőket, aki több, korábban megjelent kötetét mutatta be röviden, melyek központjában általában szintén a kertészkedés, a természet, a környezetvédelem áll. Egyebek mellett olyan kötete is megjelent, amelyben kreatív, újrahasznosítással kapcsolatos ötleteket gyűjtött össze – ezzel arra szeretné felhívni a figyelmet, illetve érzékenyíteni főként a gyerekeket, hogy nem kell mindent, ami első pillantásra nem tűnik hasznosnak, azonnal kidobni, hanem meg kell próbálni új célt találni az efféle tárgyak számára. A meseíró elmondta, fontosnak tartja, hogy a gyerekek is legyenek megszólítva ugyanúgy környezetvédelem és kertészkedés, növényismeret terén egyaránt, hiszen a nevelés, érzékenyítés ekkor kezdődik. Nemcsak ezekben a témákban készített már kiadványokat, hanem egészen más magyarság- és világtörténelmet érintő köteteket is megjelentetett szintén gyermekek számára.
A bemutatókat követően a jelenlévők a szerzőkkel beszélgethettek tovább kertészkedésről, gombászásról. A szép számú érdeklődők hamar elkapkodták a köteteket, amelyeket a továbbiakban a Corvin webáruházán (https://corvin-webbolt.ro) keresztül lehet megvásárolni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában