Tanulmánykötet

2022.05.03. 09:24

Könyvbemutató: a kényelmetlen színházról

Fotó: János Piroska

János Piroska

Boros Kinga Kényelmetlen színház – A politikai tartalomtól az észlelés politikájáig című tanulmánykötetét mutatták be szombat délután a színház páholyelőcsarnokában a HolnapUtán Fesztivál keretében. A kötetlen hangulatú eseményen a szerzőt és Benedek Levente borítótervezőt Biró Árpád Levente kérdezte.

„A szerző a magyar szakirodalom hosszú ideig kevéssé tárgyalt és feltárt területét igyekszik feltérképezni. A politikai színházat sokáig összekötötték Erwin Piscator és Bertolt Brecht nevével és munkásságával, a közelmúlttól pedig előszeretettel szűkítik a második nyilvánosság körére. Boros Kinga túllép ezeken a megközelítéseken, és A kényelmetlen színház kitágítja a politikus színház témakörét. Elméleti és történeti összegzései önmagukban is fontosak, számos új meglátást tartalmaznak, egyben megalapozzák a mű legértékesebb, a romániai, kiemelten a sepsiszentgyörgyi cenzúráról, „A Vigu-ügyről”, saját munkáiról (Stop the Tempo, 20/20, Terminus), valamint az alkalmazottként definiált színház erdélyi állapotáról szóló fejezeteket” – írja Nánay István könyvajánlójában.  
A tanulmánykötet a szerző doktori dolgozatából született meg, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Doktori Iskolájának kiadásában megjelent sorozatba illeszkedik be, a kezdetek még a 2009–2010-es évekre nyúlnak vissza – jegyezte meg Boros Kinga teatrológus, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem adjunktusa. Kutatásának középpontjában a politikai színház mai értelmezése áll, amely alatt nem a színdarabban megjelenő politizálás, sokkal inkább egyfajta társadalmi felelősségvállalás értendő, a kényelmetlen színház kifejezés a néző számára – a színdarab témájából, formai nyelvéből adódó – kényelmetlen helyzeteket takar, olyan előadások jellegzetessége, amelyek nem a kikapcsolódást szolgálják, hanem sokkal inkább a valósághoz közelítik a befogadót. A beszélgetés során szó volt a kényelmetlen színházhoz sorolható hazai kezdeményezésekről, előadásokról, arról, kiket tud megszólítani ez a műfaj, a buborék-effektus kérdésköréről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában