Postaláda

2022.05.03. 17:00

Kirándulás Kelet-Magyarországon

Anderkó Katalin

A Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének csapata első állomásként a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete által működtetett Kolbász Múzeumot kereste fel. Megismerkedtünk az alapító, Stéberl András helyi lakos életével, a gyulai húsipar megteremtőjével. A korabeli dokumentumok és eszközök segítségével betekintést nyerhettünk a hentesmesterek életébe, a húsfeldolgozás fejlődésébe. Az itt előállított hústermék 1935-ben aranydíjas lett a brüsszeli kiállításon. Megkóstoltunk kétféle ízesítésű kolbászt és miután többen éltünk a vásárlási lehetőséggel, folytattuk utunkat. A felújított Szabadkígyósi Kastélymúzeumot idén március 19-én ünnepélyes keretek között adták át, így jelenleg teljes pompájában tündököl. A kastélyt Wenckheim Frigyes és neje Krisztina építtette 1875 és 1879 között Ybl Miklós tervei alapján eklektikus, neoreneszánsz stílusban. Az épület korának legmodernebb felszerelésével volt ellátva, mint például vezetékes víz, gázvilágítás, légfűtésrendszer. A hozzá tartozó parkban őshonos fák, famatuzsálemek és növénykülönlegességek találhatók. A kastélytól kicsit távolabb látható a szigettel, hidakkal ékesített mesterséges tó. Az épületben állandó kiállítás nyílt Vendégségben Wenckheiméknél címmel, amely modern technikai eszközökkel a főúri család mindennapi életébe enged betekintést. A csodálatos faburkolatú könyvtárba visszakerült 270, korábban a család tulajdonában álló kötet. A kastély jellemzői a kényelem, a fejedelmi pompa.

Szabadkígyósról az alig 11 kilométerre fekvő Békéscsabára érkeztünk, ahol a Munkácsy Mihály Múzeumot kerestük fel. A gyermekkorát itt töltő szegény sorsú asztalosinas innen indult és lett híres festő. A békéscsabai múzeumban őrzik a festő relikviáinak és képeinek egy részét. Utazás térben és időben. Munkácsy Mihály- Egy géniusz diadala címen állandó kiállítás tekinthető meg. Csak néhány festményt említünk, mint például a Siralomház, Krisztus Pilátus előtt, Zongoralecke, Krisztus a kereszten, Önarckép, Sirató asszonyok a keresztfánál. A tárlatvezetést multimédiás technika segítségével tették színesebbé, háromdimenziós kivetítőn jelenítették meg a 8 éves és majd asztalosinas Munkácsyt.

Hazafelé ismét Gyulára érkeztünk, az Erkel Ferenc Emlékházba. Az egykori iskolaépületben megtekintettük az osztálytermet, a palatáblát, a tanítói lakást, a szobákat, a konyhát, az operai előadások plakátjait, zenélő padot. Az iskola udvarán elhelyezett sakktábla figurákkal a művész kiváló sakkmesteri tevékenységére utal. Erkel zenei tehetsége korán megmutatkozott, kiváló zongoraművésszé képezte magát. Egy személyben volt zongoraművész, zeneszerző és karnagy. Pályafutásának csúcspontja a Bánk bán című opera, mellyel lerakta a magyar nemzeti opera alapjait. Mielőtt hazafelé indultunk volna, néhányan meglátogattuk a 100 éves cukrászdát is. A testnek és léleknek egyaránt felüdülést nyújtó kirándulás jó hangulatban ért véget, jó volt végre együtt lenni, közösen kikapcsolódni!
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában