Ünnepségsorozat

2022.05.10. 10:00

Időkapszulát helyeztek el az Ady Líceumban

A Bihari Napló és az aznap megjelent iskolaújság ünnepi száma képviseli a sajtótermékeket abban a fából faragott időkapszulában (dobozban), melyet hétfő délután az Ady 250 ünnepségsorozat keretében, a 30. Festum Varadinum előrendezvényeként helyeztek el a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum falába, a földrajzterem bejárata mellett.

Ciucur Losonczi Antonius

Ritka pillanatoknak lehettek tanúi azok az ötödikesek és kilencedikesek, akiket meghívtak az ünnepségre: 250 évvel ezelőtt alapította az Ady Endre Líceum elődjét Szenczi István kanonok, ezért az iskola vezetése úgy gondolta, hogy az ennek kapcsán zajló ünnepségsorozat keretében remek alkalom adódik arra, hogy a hamarosan kezdődő renoválás előtt egy időkapszulát helyezzenek az iskola falába, mellyel üzennek a jövőnek. „Belehelyeztük tiszteletünket a tanítást indító Orsolya-apácák iránt, a jelenkori iskolánk emlékeit, és az elkövetkező felújításra vonatkozó reményeinket. Személyesen a diákok üzeneteit tartom a legfontosabbnak. A tréfás, vidám üzeneteken túl érettségről, a világ dolgaira való odafigyelésről tesz tanúbizonyságot jó néhány kis papír. Tanulásra és a család feltétlen szeretetére biztatnak a diákok. Volt, aki koordinátákat és időpontot adott meg a visszakereséshez, de kérések is elhangzottak azon diákok felé, akik ott lesznek az időkapszulánk kinyitásakor”, fogalmazott Vad Márta igazgató.

Amúgy Erdei István tanár fejéből pattant ki az időkapszula gondolata, s a gondolatot tettek követték. Sok kollégája csatlakozott, ötleteltek, így állt össze, hogy mi minden kerüljön az Antal Lajos asztalosmester által készített dobozba. Minden osztályból üzentek a diákok az ötven év múlva élő társaiknak, mert úgy tervezték, hogy a 300. évfordulón legyen kibontva a kapszula. Azzal a reménnyel tették ezt, hogy az iskolájuk ötven év múlva is állni fog, és vidám, pajkos diákok serege fog akkor is szaladgálni a folyosókon.

S hogy mi minden került bele a kapszulába? A hagyományos friss újság, a Bihari Napló mellett, az aznap megjelent iskolaújság ünnepi száma képviseli a sajtótermékeket. Többek között oklevelek, amelyekre büszkék, a kormányhatározat, mely az iskola felújítását támogatja, diákrajzok, egy tanároknak és egy diákoknak szóló órarend, hogy lássa az utókor: szorgalmas diákok jártak napjainkban is az iskolába. Minden osztályról egy fotó, a névsorral kísérve, illetve a tanárokról és alkalmazottakról egy közös kép, rögtönzés és a szeretet himnusza. Tárgyak is kerültek ugyanakkor a dobozba: egy kis legó robot, melyet a robotos diákok készítettek, egy pici agyag kézművestárgy, papírtechnikával készített hímes tojás, kémcső, iskolanyakkendő, üvegfestéssel készített virág, és a saját készítésű mértani szettükből egy rombusz. Írószer a történelem versenyről, iskolanépszerűsítő szórólap, adys vonalzó, az Alma Mater alapítványt bemutató szórólap.

„Ezt a dokumentumot iskolánk, az Ady Endre Elméleti Líceum fennállásának 250. évfordulója alkalmából helyezzük el 2022. május 9-én, e tekintélyes évforduló emlékére létrehozott időkapszulában. A kapszula méltó helyre kerül az alma mater egyik legrégebbi épületszárnyának 1773-as felépítésére emlékező márványtábla alatt. E jeles évforduló egybeesik az iskola történetének kiemelt eseményével, azzal a teljes körű épületfelújítással, mely a következő évtizedekre meghatározza az itt folyó oktatási-nevelési tevékenységet. Legyen e diófából faragott doboz őrzője mindazoknak a tárgyaknak, képeknek és gondolatoknak, melyek a 21. század első évtizedeiben a diákok és tanárok mindennapjait jellemezték, és melyekkel a mából és a máról üzenünk a jövő adys diákjainak és tanárainak. Ad perpetuam rei memoriam – A dolgok örök emlékezetéül, Kelt: 2022. május 9-én, Nagyváradon”. Ez a szöveg áll a kapszula tetején lévő ünnepi dokumentumban.

Az ünnepségen zenés műsorral léptek fel adys diákok, Kólák Emese szavalt, a felkészítők Kajántó Judit és Makai-Bölöni Judit tanárok. Az időkapszulát pedig Pék Sándor római katolikus esperes-plébános és Farkas Zsolt református tiszteletes áldották meg.

Fotók: Alexandru Nitescu


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában