Ünnepség

2022.05.24. 13:00

Hálaadó istentisztelet az evangélikus templomban

A köszöneté, a háláé és az örömé volt a főszerep szombat délben a nagyváradi evangélikus-lutheránus templomban, ahol a 30. Festum Varadinum keretében, az ünnepi istentisztelet után megáldották a szomszédos épületet, melyet gyülekezeti házként használnak, illetve az óvodások otthona is.

Fotó:

Ciucur Losonczi Antonius

Mátyás Attila lelkész üdvözölt mindenkit, örömének adva hangot, amiért három évvel ezelőtt az építkezési tervet elkezdték megvalósítani. Köszönetet mondott az adományozóknak és más támogatóknak, hálát adott Istennek a projekt sikeres kivitelezéséért. Hangsúlyozta: nem csupán a mostani gyermekek és szüleik élvezői és használói a szép épületnek, hanem az utánuk következő generációk is, akiknek szintén erősödni fog a lelki identitásuk. Arra hívta fel a figyelmet: az ingatlan földszintje a magyar kormány 280 ezer euró értékű támogatásával készült el, és egy évvel ezelőtt lett átadva rendeltetésének. Második lépésként egy emeleti részt is kialakítottak azóta, ezen beruházás 80 ezer euróba került, mely összeg a téglajegyek eladásából (10 ezer euró) és alapítványi felajánlásokból (70 ezer euró) tevődött össze, utóbbiak közül a legbőkezűbb a Martin Luther Bund volt.

Papp Noémi marosvásárhelyi lelkész a 127. zsoltár első három versszakára építette ünnepi igehirdetését, melynek vezérgondolata: „Az Emberé a munka, Istené az áldás!”. Kiemelte, hogy a zsoltáríró négy képet használt: az építkezését, a vigyázásét, a munkáét és a születését. Van ugyanis valami varázslatos abban, ahogyan kigondoljuk, megtervezzük és megteremtjük az anyagi hátterét egy építkezésnek. Szorgalmasan dolgozunk és áldozatvállalásra is hajlandók vagyunk a siker érdekében. A felsoroltak azonban mind hiábavalók, ha elvész a tartalom menet közben, és nincsen Isten áldása a mi cselekedeteinken. 

Nem elég csupán az emberi felelősségvállalás, az Úr oltalma is szükséges ahhoz, hogy eredményt érjünk el. Ha Ő ki van rekesztve a munkafolyamatban, akkor tehernek érezzük az erőfeszítéseinket. Ha viszont engedjük, hogy vigyázzon ránk, akkor ajándékaival halmoz el bennünket. Ilyen a születés is, hiszen a gyermek az anyaméh jutalma. A nevelésnek a szolgálata pedig az óvodában is zajlik, hogy a ránk bízottak gyarapodjanak testben, lélekben, bölcsességben, magyarázta a lelkipásztor.

Az ünnepségen fellépett a Partiumi Keresztény Egyetem kórusa dr. Kovács Gábor vezényletével, majd az ovis gyermekek bizonyságtétele következett (Iván Enikő és Győri Bernadett óvónők készítették fel őket), az orgonánál Benczédi Mónika kántor szolgált. A Penzlin-i evangélikus testvérgyülekezet üdvözletét Hartmuth Reincke lelkipásztor fogalmazta meg, Michael Hübner, a Martin Luther Bund főtitkárának a levelét Mátyás Attila olvasta fel. A szalagátvágást és épületbejárást megelőzően Fehér Attila esperes vezetésével a kolozsvári egyházmegye lelkészei közösen kérték Isten áldását és együtt énekelték az ősi Confirma imádságot. 

Fotók: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában