Eseménysorozat

2022.05.04. 09:30

Érdekes programokkal várják a látogatókat az első Nagyváradi Könyvplaccra

Első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal szervezik meg a Nagyváradi Könyvplacc elnevezésű három napos programsorozatot, ahol a könyvvásár mellett gyerekprogramokat is tartanak. A részletekről kedden tájékoztattak a szervezők a program helyszínén, a Fix Makerspace-ben.

Törő Enikő

Az eseménysorozatot az Ovisuli Egyesület szervezi, főszervezőként Herman Noémi egyesületi titkár ismertette a programot, azonban még ezt megelőzően Pető Dalma egyesületi elnök számolt be a program finanszírozásáról és az előkészületekről. Örömmel tudatta, hogy a Bethlen Gábor Alapítványhoz benyújtott és megnyert pályázat tette lehetővé, hogy a Nagyváradi Könyvplacc idén megvalósuljon, ugyanis 500 ezer forint támogatást kaptak. Hozzátette, hogy az egyesület célja ezzel az programmal is ugyanaz, ami az elmúlt években volt: a magyar családoknak, szülőknek, gyermekeknek anyanyelven szervezni közös programokat, ahol a magyar kultúrát, irodalmat, kézművességet sajátíthatják el és minőségi időt tölthetnek együtt. Igyekeznek minden évben újdonságokkal készülni a már hagyományos események mellett, idén ezzel a programsorozattal kedveskednek, ahol a gyermekek és családok ingyenesen részt vehetnek minden foglalkozáson, sőt a könyvvásáron minden könyv 20–30 százalékkal olcsóbban vásárolható meg, mint a könyvesboltokban, webshopokon. A könyvek körülbelül 70 százaléka gyermekeknek szól, a maradék 30 százalék pedig ifjúsági, ismeretterjesztő és egyéb témájú. 

A három napos programsorozat helyszíne a Fix Makerspace lesz, melynek projektmenedzsere, Posa Tibor elmondta, hogy kifejezetten ilyen és hasonló eseményeket szeretnének látni az ottani termekben, ugyanis ez egy befogadó közösségi tér, ahol hagyományos és újszerű programoknak is szívesen otthont biztosítanak. 

Herman Noémi, a programsorozat főszervezője az előkészületekkel kapcsolatosan elmondta: már két évvel ezelőtt elkezdték tervezgetni, azonban a járványhelyzet közbeszólt, így idén év elején vágtak újra bele, viszont még januárban is kissé félősen az akkor érvényben volt korlátozások miatt. Mivel még nem volt magyar könyvvásár Nagyváradon, úgy gondolják, hogy egy hiánypótló eseményt szerveznek, és a különféle programok csak tetőzik az élményt. 

A program tehát a következőképpen alakul: május 6., péntek, 17 óra – ünnepélyes megnyitó; Kocsis András Sándor budapesti könyvkiadó festményeit és szobrait bemutatja és méltatja Müller Péter Sziámi; Szabó-Nyulász Melinda (illusztrátor/animációs rendező/művészeti oktató) kiállításának megnyitója a Karikó Katalin életéről szóló mesekönyvhöz készült illusztrációiból. Május 7., szombat, 11 – Berg Judit írónőt látják vendégül, beszélgetőpartnere Herman Ferenc lesz. A beszélgetés után az írónő dedikálja a könyveit; 16 – a Katica-Könyv-Műhely Írópalánta gyerekprogramja; 10–17 óra között – a Mathias Corvinus Collegium (MCC) bemutatja a Tüsi Karácsonya című könyvet, amely a nagyváradi első FIT csoport (5-es évfolyam) tollából született. Lehetőség lesz kézműves foglalkozásokon részt venni és logikai játékokat kipróbálni, valamint 13–15 óra között a mese alkotóival személyesen is találkozni. Nagy Tímea-Zita, az MCC munkatársa hozzátette, hogy a tehetséggondozási programokról is tájékoztatják a résztvevőket és az induló újakról is, ahová már zajlanak a beiratkozások. Május 8., vasárnap, 11 óra – Egészségedre! A gyerekek Scur Katica vezetésével megtapasztalhatják, hogyan lehet egészségesen enni, hogyan tudunk környezettudatosabbak lenni.

A könyvvásár és a programok tehát május 6–8. között zajlanak a Fix Makerspace-ben, a vásár pénteken 17–20, szombaton és vasárnap 10–17 óra között tart nyitva. A szervezők felhívják a figyelmet, hogy a püspöki palota kertjének a Téglavető (Dacia) utca felőli kapuja zárva lesz a gyerekek biztonsága érdekében, így kizárólag a Kanonok sor felőli főbejáratnál lehet bemenni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában