Ünnepség

2022.05.27. 12:00

Elballagtak a Lorántffy gimnázium végzős diákjai

Elballagott tegnap délelőtt a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium két végzős osztálya. Immár ismét hagyományos módon ünnepi istentiszteletre és búcsúbeszédekre került sor a váradolaszi református templomban.

Törő Enikő

Ünneplőbe öltözött tömeg várta a váradolaszi templomban a ballagó diákokat, akik együtt vonultak be, osztályfőnökeik kíséretében. Az ünnepi istentiszteletet közös énekléssel és imádsággal kezdték, majd Szakács Zoltán iskolalelkész köszöntötte a diákokat, szülőket, tanárokat és hozzátartozókat. 

Igét hirdetett Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, aki a 93. zsoltárt idézve kezdte prédikációját. Kiemelte, hogy ez a nap kettős ünnep, ugyanis a ballagás mellett Jézus mennybemenetelének napja, Áldozócsütörtök is május 26-ra esett idén. A mennybemenetel ünnepe rámutat arra, hogy érdemes figyelni Isten szavára, fejtette ki a püspök. Csűry István a világ jelenlegi problémáira is felhívta a figyelmet, kifejtve, hogy nehéz időket élünk, és a mindennapi akadályok mellett nagyobb dolgok is nehezítik az életet; ilyen helyzetekben pedig gyakran felmerül a kérdés, hogy mennyire van mellettünk Isten – a 93. zsoltár erre is választ ad. A püspök hozzátette, hogy az élet minden fejezetének végén érdemes leülni, és elgondolkodni az eddigieken, illetve jövőt kovácsolni, és nem elfeledni azt, hogy mindent, amit Isten elvesz, azt kamatostul adja vissza. Az igehirdetésen arra kérte a ballagó diákokat, hogy felnőtt korban is vigyázzanak a kialakult, kialakulóban lévő Istenképre, ugyanis ezzel együtt, és hittel, sokkal könnyebb lesz az eléjük kerülő akadályokkal megbirkózni. 

Beszédet mondott az iskola igazgatója, Módi Kinga, aki elsőként azt emelte ki: értékelendő és nagyon fontos, hogy a hagyományos módon meg lehetett szervezni a ballagást. A továbbiakban egy matekpéldával szemléltette azt, hogy mi a fontos az életben: ,,Ha három madár ül a fán, és kettő elhatározza, hogy elrepül, akkor hány madár marad a fán?” A kérdésre a válasz természetesen három, ugyanis az elhatározás, a határozottság még nem elég, tettrekészség is kell ahhoz, hogy az életben előbbre jussunk, fejtette ki. Arra kérte a diákokat, hogy ezután is legyenek büszkék iskolájukra és jó hírét vigyék magukkal, és sose féljenek visszatérni, segítséget kérni, ha szükség lesz rá. Kiemelte azt is: fontos tisztességesen élni, soha ne a külső alapján és első látásra ítéljenek. ,,Jól csak a szívével lát az ember, ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan” – zárta beszédét az igazgató Antoine de Saint-Exupéry szavaival.

Búcsúzás

Az ünnepi beszédek után a két ballagó osztály, a 12. A és 12. B részéről egy-egy diák búcsúbeszédet mondott, egyben köszönetüket is kifejezték tanáraiknak, osztályfőnökeiknek és nem utolsósorban szüleiknek, mindazért, amit értük tettek az elmúlt négy év, és az életük során. Ezután az iskola kórusa énekekkel búcsúzott, a köszöntők sorát pedig Szakács Zoltán iskolalelkész búcsúbeszéde zárta.

A négy év alatt legjobb eredményeket elért diákok számára okleveleket nyújtottak át az osztályfőnökök, valamint Csűry István püspök, Dénes István Lukács esperes és Módi Kinga iskolaigazgató ösztöndíjakat adtak át. A kórusban résztvevő diákok oklevelet kaptak, akárcsak a diáktanács elnöke, valamint hűségoklevélben részesültek azok a tanulók, akik 12 éven át az intézménybe jártak. Végezetül minden ballagó diák oklevelet vett át. Jelképes kulcsátadással és nemzeti imánk eléneklésével zárták az eseményt. 

Fotók: Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában