Istentisztelet

2022.05.23. 12:00

A református egységet ünnepelték

A Magyar Református Egységnapot ünnepelték vasárnap délelőtt a váradolaszi templomban, a 30. Festum Varadinum keretében. A délelőtt 10 órakor kezdődött istentiszteleten egy ukrán menekült, a zsitoméri (Ukrajna) S. Richter Regionális Filharmónia operaénekese, Svetlana Los is fellépett.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

A különböző országokban működő egyháztesteket tömörítő, azok önállóságát nem csorbító, de határok fölött álló egységét hirdető Magyar Református Egyház létrejöttét egy alkotmányozó zsinaton, 2009. május 22-én mondták ki Debrecenben, mellyel a magyarországi, kárpátaljai, partiumi, erdélyi, délvidéki és tengeren túli reformátusok a soha meg nem szűnt hitvallásos és testvéri közösségüket erősítették meg.

A vasárnap délelőtti ünnepi istentiszteleten az Efezusi levél 4. fejezetének első hat verse alapján hirdette az igét Dénes István Lukács esperes a Körös-parti templomban. Szószéki beszédében azt emelte ki: ezen a napon a református gyülekezetekben az egységről emlékeznek meg, arról, hogy az Úristen előtt mindannyian egyek vagyunk, egységben kell tehát élnünk vele és egymással. Az egység jelent közösséget, azt, hogy többen vagyunk. Oda tudunk figyelni a másik emberre, meghallgatjuk az ő véleményét is, tekintettel vagyunk az igényeire. 

Részei vagyunk ennek az egységnek valamennyien, a sikereinkkel, a kudarcainkkal, az életünk magaslatain és hullámvölgyeiben, az örömök és a nehézségek közepette, akkor is, amikor a halál árnyékának völgyében járunk. És ebben az egységben ott van Isten is, sőt, az igazi egység csak akkor valósul meg, ha beengedjük Őt az életünkbe. Nélküle ugyanis nem marad fenn hosszú ideig az egység, ezért komolyan kell vegyük az erre buzdító felhívását az Úrnak, hangsúlyozta a lelkipásztor, aki ezután annak fontosságát emelte ki, hogy miért kell életprogramként gyakorolnunk az egység öt alappillérét, illetve fokozatát, vagyis az alázatosságot, a szelídséget, a türelmet, egymásnak az elviselését és a szeretetet.

Az ünneplőket Meleg Vilmos presbiter, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke is köszöntötte. Műsorral szolgált a Brugós Anikó tanár által vezényelt Csillagocska Pedagógus Kórus, a Módi Kinga igazgató által vezetett Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium LélekBand zenekara és kórusa (felkészítők: Kövendi Éva zenetanár és Szakács Zoltán iskolalelkész). Nagy sikert aratott a zsitoméri S. Richter Regionális Filharmónia szólóénekese, Svetlana Los, aki menekültként tartózkodik Romániában. A repertoárjában szereplő művek közül hármat adott elő, a zenei kíséretről pedig Garai Zsolt, a belvárosi baptista gyülekezet karmestere és orgonistája gondoskodott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában