Bach Mindenkinek Fesztivál

2022.05.02. 12:00

A fúga művészetéből szóltak részletek az orsolyita templomban

Tóth Gábor

Faktorfúga Bach művészetében címmel Szeghalmi Emese orgonakoncertjére került sor április 29-én, pénteken 18 órai kezdettel a nagyváradi Szent Anna (orsolyita) templomban. Nyolc részletet hallhattunk J. S. Bach A fúga művészete c. ciklusából (Contrapunctus I–V., VII–VIII., XIV.). A Bach Mindenkinek Fesztivál sorozatából eredetileg március 25-re tervezett, akkor betegség miatt elmaradt koncertjét pótolta most az előadó. A Szent Anna templom egyházzenei feladatait ellátó Szeghalmi Emese házigazdaként nem választott más helyszínt, helybe hívta közönségét, a mű többszólamú komplexitásából kifolyólag azonban a kis, liturgikus funkciójú (egyébként is javításra szoruló) templomi orgona helyett, a kivitelezhetőségért, egy elektromos hangszerre esett az előadó választása, okkal.

Ha nagybetűs zenében Johann Sebastian Bach a csúcs, akkor az ő életművében a csúcsok csúcsa a befejezetlenül maradt Die Kunst der Fuge/A fúga művészete, az organikus kontrapunktikus szerkesztés analízisének-szintézisének valóságos anatómia-tankönyve – változatosság az egységben, egység a változatosságban. Itt aztán kérem szembetalálja magát a mesterséget tanulni szomjazó a zenetudósság és zeneművészet lenyűgöző egységével, de óvatlan előadó találkozhat akár önmaga megvalósításának kétségével is. Ezen túl olyan tartalmakkal is, amik számszimbolikához, de matematikán belül is különösképp kombinatorikához vezetnek – röviden, innen pl. a címadó faktorfúga kifejezés, utalva az ellenpontvariációk számszerű behelyettesíthetőségeire. Szóval már megközelíteni is ajánlatos szerteágazó figyelmen kívül alázattal is ezt a ciklust annak, aki arra adná a fejét, hogy elmélyüljön benne. Szeghalmi Emese ennek tudatában, tisztelettel nyúlt a darabhoz, lélekben és technikailag egyaránt alaposan rákészülve, ennek eredményeként világos téma- és témavariáció-kiemelésekkel adta elő annak kiválogatott fúgáit. A Contrapunctus tételek közül elhangzott az első öt, továbbá a 7. és 8., végezetül a befejezetlen 14., így, a maga függőben maradt, szerzői kézirat szerinti befejezetlenségével. Nem lehet a változatosság hiányára panaszkodni, a nyolc fúgából álló összeállítással ízelítőt kaptunk alaptémából, változataiból (tükörfordítás, diminuált, augmentált) és ellentémákból egyaránt. Az előadói gyakorlat egyre merészebbé válásával a befejezetlen Bach-mestermű „szentségét” egyébiránt többen is „megtörték” azzal, hogy merték kiegészíteni a végét. Helyi kapcsolódásként mondjuk el, az egykor itt Váradon is tevékenykedett Erich Bergel karmester is megtette ezt zenekari hangszerelésben, aminek létezik is elérhető hangfelvétele a kolozsvári filharmonikusokkal.

Szeghalmi Emese tartalmilag egyedülálló kezdeményezésű Bach-idézésének a kis templom befogadóképességéhez képest szép számban volt közönsége. Kellemetlen is zenén kívüli témával zárni ezt, de szinte hihetetlen, hogy mindig akadnak olyanok, akik számára úgy tűnik a részvétellel együtt nem egyértelmű, hogy mit is takar az „élni és élni hagyni”, azaz esetünkben egy templomi koncerten másokat nem zavarni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában