Történelem

2022.04.28. 14:00

Váradon zajlott a magyarságtörténeti tantárgyverseny országos döntője

A Nagyváradi Művészeti Líceumban szervezték meg április 22–24. között a romániai magyar kisebbség történelme és hagyományai tantárgyverseny országos döntőjét, melyet a tanügyminisztérium is támogat. A mostani, negyedik kiadáson (kettő a pandémia miatt elmaradt) 72 diák vett részt szerte Erdélyből, a Partiumból és a Bánságból.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

A Nagyváradi Művészeti Líceum szolgált otthonául a magyarságtörténeti tantárgyverseny országos szakaszának az elmúlt hétvégén. A romániai magyar kisebbség történelme és hagyományai elnevezésű tantárgy a törzsanyag része a VI–VII. osztályokban, az olimpiára az érvényben lévő tanterv tematikája alapján lehetett felkészülni, a versenyre kéttagú csapatok jelentkezhettek. A rendezvény fő célja minden évben az, hogy hangsúlyosabbá tegye a történelem/ magyarságtörténet oktatását, érdekes és újszerű terepet biztosítson a tehetséges diákok kibontakozásának, valamint még nagyobb kedvet ébresszen bennük a romániai magyarság történelmének megismeréséhez. A helyszínválasztás ez esetben különleges jelentőséggel bírt, hiszen hat évvel ezelőtt az iskola jelenlegi igazgatóhelyettese, az akkor még Bukarestben dolgozó Nagy Gabriella szorgalmazta és harcolta ki, hogy ennek a tantárgynak is legyen a minisztérium által támogatott olimpiája. 

A mostani, negyedik kiadáson (kettő a pandémia miatt elmaradt) 72 diák és 18 kísérő tanár vett részt, valamint egy 15 tagú országos bizottság, öszszesen 105 személy. Mind a pénteki nyitó-, mind a vasárnapi záróünnepségen felszólalók (Szabó Ödön történész, RMDSZ-es parlamenti képviselő, Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes, dr. Rüsz-Fogarasi Enikő, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem professzora, dr. Nagy Róbert egyetemi docens, a BBTE Magyar Történeti Intézetének igazgatója) kiemelték annak jelentőségét, hogy napjainkban nemcsak, hogy oktatni lehet a magyar kisebbség történelmet az iskolákban, de külön tantárgyversenye is van. A háromnapos programban városnézés is szerepelt, a megmérettetés maga pedig egy írásbeli vizsgából és egy-egy jelenet bemutatásából állt. A két gálán felléptek művészetis diákok, és egy képzőművészeti kiállítást is meg lehetett tekinteni, a munkák Bíró Anett, Rácz Eliza, Rácz Ervin, Fábián Emőke, Jankó Szép Noémi, Tapaszi Andrea és Domahidi Krisztina tanárnők irányításával készültek. 

„(…) Ez a tantárgyverseny arra is lehetőséget adott, hogy a szellemi megmérettetésen túl egymásra is időt fordítsunk. Mindannyian bizonyítottuk a világ előtt, hogy egyik legnagyobb értékünk a történelmünk és hagyományaink, és hogy ezt érdemes tanulmányozni. A gyerekek megtanultak összefüggéseket látni, így talán érthetőbbé vált számukra az is, hogy éppen mi zajlik a világban, miért háborúskodnak egymással egyes országok. Alapot adott nekik az életre, és tudatosította bennük azt: csak akkor tehetjük jobbá és szebbé, ha ismerjük a világot, és tudjuk, hogy eddig mit hozott létre a népünk, vagy akár az egész emberiség” – fogalmazott Nagy Gabriella. 

A hatodikosok körében első helyen végzett a Kajtár Boglárka–Kajtár Ágnes páros (Hargita megye, Csíkdánfalva, Petőfi Sándor Technológiai Líceum), míg a hetedikesek mezőnyében a Doszlop Tamás– Szelcuzán Sára duó (Maros megye, Dicsőszentmárton, Traian Általános Iskola). A rendezvényt támogatta az Oktatásügyi Minisztérium, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség, az RMDSZ, a Partiumi Keresztény Egyetem, a BBTE Magyar Történeti Intézete, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem, a Rákóczi Szövetség, valamint Bihardiószeg és Székelyhíd önkormányzatai. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában