Szelektív hulladékgyűjtés

2022.04.14. 08:25

Új hulladékszállítási tarifa vidéken is

Huszonöt Nagyvárad környéki településen a RER Vest köztisztasági vállalattal szerződésben állók áprilistól annyi hulladékszállítási díjat fizetnek, amennyi hulladékot generálnak. Az új díjszabás lényege az, hogy a lakosok a fekete kukák többszöri elszállítása után többet fizetnek, így megéri a számukra szelektíven gyűjteni a hulladékot.

BN-összeállítás 

A Bihar megyei hulladékgazdálkodásért felelős testület, az összes önkormányzatot és a megyei tanácsot tömörítő Közösségi Fejlesztési Társulás – ADI Ecolect március 24-én úgy döntött, hogy megváltoztatja a megye összes hulladékgazdálkodási szolgáltatója által alkalmazott tarifákat. „A korábbi díjszabásokat 2019-ben határozták meg pályázat útján a megye hat üzemeltetési zónájára. Attól kezdve mostanáig jelentősen megnőttek a köztisztasági vállalatok költségei, valamint az üzemanyag-, villamosenergia- és munkaerőköltségek. Az Országos Statisztikai Intézet szerint például 2019-ben a bruttó minimálbér 2080 lej/hó volt. Idén a bruttó minimálbér elérte a 2550 lej/hó összeget. Ami az üzemanyagot illeti, 2019-ben a benzin átlagára 5,81 lej volt literenként, a normál gázolajé pedig 5,95 lej literenként. Március 25- én egy liter normál benzin átlagosan 7,8 lejbe kerül, a dízel üzemanyag pedig elérte a 8,3 lejes literenkénti árat” – derül ki a Gazdasági Versenytanács által indított Monitorul Preţurilor nevű honlapról, melyet a Bihar Megyei Tanács is idézett. 

Szelektív

A RER Vest köztisztasági szolgáltató tevékenykedik az 1B övezetben, mely a következő településeket foglalja magába: Bihar, Bors, Magyarcséke, Hegyközcsatár, Kiskopács, Drágcséke, Körösgyéres, Harangmező, Pusztahollód, Köröskisjenő, Miklóirtás, Nagyürögd, Fugyivásárhely, Hegyközpályi, Mezőszakadát, Szentmárton, Szentandrás, Alsótótfalu, Hagymádfalva, Mezőtelegd, Vércsorog, Biharhosszúaszó, Gyapjú, Szalárd, Vizesgyán. Itt változik a díjszabás: az ezeken a településeken élők aszerint fognak fizetni, hogy mennyi hulladékot termelnek, vagyis itt is olyan díjszabás lesz, mint a megye más részein. A gyakorlatban az új díjszabás úgy működik, hogy a RER Vest céggel szerződésben álló jogi és természetes személyek minden hónapban fizetnek egy fix díjat, ami fedezi a kommunális hulladék (fekete kuka) egy alkalommal történő elszállításának és az összes újrahasznosítható hulladék (sárga zsákok – műanyag és fémhulladékok; kék zsákok – papír és karton; zöld kukák – üveg) elszállításának a költségeit. A 60 literes fekete kukákkal rendelkező háztartások esetében ez a fix költség 22,55 lej havonta, a 120 literes kukák esetében 27,39 lej, a több háztartásnak szánt 240 literes kukák esetében 37,07 lej áfával együtt. Ezen a fix költségen kívül a lakók a kommunális hulladék egynél több elszállítása esetén minden elszállításért külön fizetnek. A fekete kukák elszállításának a díjszabása a következő: a 60 literes kuka esetén 4,84 lej, a 120 literes kuka esetén 9,69 lej, illetve 240 literes kuka esetén 19,36 lej. Eszerint egy 60 literes kukát használó háztartás esetében a számla 27,39 lej lesz, ha a fekete kukát havonta kétszer ürítik, és 37 lej akkor, ha minden héten kihelyezik. 

A begyűjtésre leadott újrahasznosítható hulladék mennyisége nem befolyásolja a számlát. A RER Vest vállalat 2019 óta készül bevezetni a mennyiség alapú számlázási rendszert, azaz, hogy minden lakó a megtermelt hulladék mennyisége alapján fizesse ezt a szolgáltatást, de csak most tudta rádiófrekvenciás azonosító kódos (RFID) mikrochipekkel felszerelni a kukákat. Az RFID-kódot a hulladékgyűjtő jármű a kuka begyűjtésekor leolvassa, így a gyűjtéseket automatikusan megszámolják, és nyomban kiderül, melyik lakó hányszor helyezte ki elszállításra a saját kukáját, így a számlázás is sokkal könnyebbé és hatékonyabbá válik. Az új díjszabási rendszer célja, hogy a lakosságot a szelektív hulladékgyűjtésre ösztönözze. Minél jobban válogatják az újrahasznosítható anyagokat, annál kevesebb hulladékot kell majd a fekete kukába dobniuk, tehát annál kevesebb lesz a hulladékszállítási költség. A falvakban még nem gyűjtik a lebomló biohulladékot (gyümölcs- és zöldséghéj, kenyér- és tojáshéj, falevelek, kávézacc stb.), de a lakosoknak ezeket nem kell a fekete kukába dobniuk, hanem a saját kertjükben komposztot készíthetnek belőlük. Ez kétszeresen is előnyös számukra: spórolnak a hulladékszállításon, és műtrágyát sem kell vásárolniuk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában