Beruházás

2022.04.14. 08:07

Területrendezés: két ajánlat verseng a városközponti beruházásért

A nagyváradi Kossuth (Independenţei) utcai területrendezési projekt megvalósítására két helyi cég, a Construcţii Bihor és a Drum Asfalt nyújtott be ajánlatot a közbeszerzési határidő lejártáig.

BN-összeállítás

A 19,5 millió lejes beruházás megvalósítását két konzorcium vállalná. Az egyik a Construcţii Bihor vezette cégcsoport, mely a Muun Concept és a Gavella cégekkel közösen végezné el a munkát, a másik ajánlat a szintén helyi Drum Asfalt cégtől érkezett, mely a Precon Transilvania, a Mygreen Concept és a Drumuri Bihor cégekkel közösen, valamint a Kaluna, az Amper Proiect és az Egocon nevű alvállalkozókkal építené ki a Kossuth utcai mélygarázs feletti területet. A polgármesteri hivatal közleménye szerint most az ajánlatok elemzése zajlik. A munkálatok a Szent László híd és a neológ zsinagóga közötti területen fognak zajlani a Körös-parton, a megvalósítási idő egy év lesz. A beruházás legfontosabb eleme egy kétszintes üvegpalota építése a mélygarázs bejárata fölött, ez az építmény művészeti galériaként és kiállítótérként fog működni. A mélygarázs tetején gránitpadokat fognak elhelyezni, a közvilágítást napelemes villanyoszlopokkal oldják meg. A beruházás során kicsivel arrébb költöztetik Mihai Eminescu szobrát, ugyanakkor egy kávézót is kialakítanak a helyszínen, továbbá le lehet majd menni a folyópartra is innen. 

Már többször írtunk arról, hogy eredetileg egy nemzetközi ötletversenyt írtak ki a Kossuth utcai mélygarázs fölötti terület rendezésére. A nemzetközi zsűri által nyertesnek ítélt pályamunka azonban enyhén szólva sem nyerte el a váradiak tetszését. A győztesnek kikiáltott bukaresti Dragoş Dragnea terve egy cölöpökkel teletűzdelt helyszínt képzelt el oda, amelyekre különböző tárgyakat lehetne aggatni, így a helyszín térszerkezete folyamatosan változtatható lett volna. Az elégedetlenkedő váradiak nyomásgyakorlásának engedve Florin Birta polgármester online közvélemény-kutatást tartott, arra kérve a helyiket, hogy szavazzák meg ők azt, hogy az ötletversenyen legjobb hat pályamunka közül melyiket szeretnék megvalósítva látni. A legtöbb szavazatot a Muun Concept terve kapta, melyben többek között szerepel egy üvegfalú galéria építése is a mélygarázs bejárata fölé. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában