Műsorajánló

2022.04.20. 11:00

Rossini Stabat Matere lesz műsoron a filharmóniában

Tóth Gábor

Rossini Stabat Matere hangzik el a nagyváradi filharmónia április 21-én, csütörtökön 19 órakor, az Enescu-Bartók teremben sorra kerülő vokál-szimfonikus hangversenyén. A karmester Andrea Barizza, a filharmónia közreműködő kórusának karigazgatója Lászlóffy Zsolt, az énekes szólisták Roxana Mihaela Șelariu szoprán, Janetka Hoșco mezzoszoprán, Ștefan von Korch tenor, Alin Anca basszus.

A két húsvét közötti hét ortodox rítus szerinti nagycsütörtökére esik most a filharmónia hagyományos ünnepi koncertje, így a kereszthalál és vele a Szűzanya mélységes fájdalma áll a műsorválasztás középpontjában, a híres 13. századi Mária-himnusz/siralomének, a Stabat Mater Rossini-megzenésítését hallhatjuk. Rossinit nyilván operazenéjéről ismerjük, ezért szimfonikus koncerteken jobbára csak szellemes nyitányai szólalnak meg, bár ez a Stabat Mater a váradi filharmónia mindkét jelenlegi állandó karmesterével elhangzott már itt az elmúlt évtizedben (2014, ’16). Rossini köztudottan fiatalon, 37 évesen, 1829-ben, pályája csúcsán egyszerűen abbahagyta az operaírást, ami számos értetlenkedésre és spekulációra ad ma is okot széles szakmai körben. Tény, hogy hátralevő 39 évében még „komponálgatott” mást, pl. a most elhangzó Stabat Matert is, amin egy évtizeden át dolgozott (1831–41), nyilván megszakításokkal. Egy ilyen sikeres operakomponista egyszerűen nem moshatja le magáról, hogy bármilyen más szerzeményét is operaszerűnek titulálják. Így van ez Rossini Stabat Materével kapcsolatban is, amit pl. a rettegett német zenetudós, Hermann Kretzschmar e tekintetben egyenesen operakülsőségekkel teli egyházzenei hanyatlásnak vélt. De nem kell rögtön német vélemény alapján megítélni olasz zenét, ami önmagától is elsősorban a dallam szépségének szeretetéről szól. Legjobb próbálkozás először is előítéletektől mentesen meghallgatni ezt a nagyjából egyórányi, tíz tételre tagolódó darabot. Máris szorosan ide illik, hogy Andrea Barizza (sz. 1987, La Spezia) olasz karmester pl. német zenei területen tevékenykedik, már egyetemi évei alatt Drezdába került, ott a filharmonikusok karmesterének, Michael Sanderlingnek lett asszisztense, és nemrégiben a Dresdner Bläserphilharmonie dirigense is. Nagyváradon 2018 óta most negyedszer vezényel. Szintén ide kapcsolódhat még, hogy Barizza 2018. május 10-én épp Rossini-nyitányra (Az olasz nő Algírban) emelte fel legelőször karmesteri pálcáját itt a váradi közönség előtt, 2020. március 5-én pedig ő vezényelte a világjárványos korlátozások előtti utolsó nyilvános váradi hangversenyt.

A szólistákról is szóljunk. A brassói Roxana Mihaela Șelariu a ciprusi Lárnakáról tért vissza Erdélybe, a Kolozsvári Zeneakadémiára, amit 2020-ban végzett el, most ugyanitt mesterizik énekművész-szakon Diana Țugui osztályában. Nagyváradi Janetka Hoșco mezzoszoprán, aki az itteni Művészeti Líceum elvégzése után szintén a Kolozsvári Zeneakadémiára nyert felvételt, 2018 óta ott az ugyancsak váradi Florin Estefan (a Kolozsvári Román Nemzeti Opera főigazgatója) növendéke. Szintén váradi születésű és Kolozsváron tanult tovább az itteni színpadon legutóbb 2019-ben Orff Carmina Buranájában hallott tenor, Ștefan von Korch, aki az évek során a kolozsvári, bukaresti, jászvásári operák színpadán is szerepelt, és számos hazai filharmóniával is fellépett, de emellett énekelt Zürichben, Bernben, Pozsonyban, Bécsben. Alin Anca basszus csak a partitúra és hangfekvése miatt maradt a sor végére. Az ő útja is a Kolozsvári Zeneakadémiáról vezetett először a Kolozsvári Román Nemzeti Opera színpadára, 2013-ban a Hamburgi Opera szólistája lett, s közben idehaza az Enescu-fesztiválon is szerepelt már. Jegyek, elérhetőségek: filarmonicaoradea.ro, bilete.ro.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában