Ünnepi szentmise

2022.04.17. 08:11

„Ne meseként kezeljük a feltámadást!”

Húsvét vigíliája 21 órakor tűzszenteléssel kezdődött a székesegyház előtti téren. Az ünnepi szentmisét, amelynek fontos része volt a vízszentelés és a keresztségi ígéretek megújítása, Böcskei László megyés püspök celebrálta, Blaga Antoniu diakónus elmélkedett. Feltámadási körmenetet tartottak és megáldották a húsvéti eledeleket. A szertartáson részt vett Virgil Bercea görögkatolikus püspök is.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Két év elteltével ismét szabadon, járványügyi korlátozásoktól mentesen ünnepelhettek a katolikus hívek is. Nagyszombat este a vigília tűzszenteléssel kezdődött, majd ünnepélyesen bevitték a meggyújtott húsvéti gyertyát az egyházmegye főtemplomába, ahol felcsendült a húsvéti örömének. Az igeliturgiában olvasmányok felolvasásával idézték fel Isten jóságát, mellyel megalkotta a világmindenséget, kivezette választott népét az egyiptomi fogságból, és megígérte az újjáteremtést. Ezután a jelenlevők az újszövetségi szentleckét és a húsvéti evangéliumot hallgatták meg, elmélyítve magukban az Úr csodálatos tetteit.

Elmélkedésében Blaga Antoniu diakónus egy patakhoz hasonlította a nagyböjti szent időt. Úgy fogalmazott: talán mindannyian megtapasztaltuk, hogy ott, ahol látszanak a kavicsok és sekély a meder, gyorsabban folyik a víz, míg ahol mélyebb, lassabban. Nagyhéten az idő sodrásába kerültünk mi is, olyan gyorsan teltek a napok, hogy észre se vettük, a szent három napon azonban mintha lelassult volna az idő, hogy nagycsütörtöktől kezdve jól felkészülhessünk a feltámadott Krisztust befogadni a lelkünkbe. Nagyszombat jellemzője pedig a csend, ez a várakozás ideje. Mária, a tizenegy tanítvány, a szent asszonyok beszélgetnek és imádkoznak, miközben Jézus, akinél ott van a pokol kulcsa, alászáll a holtak világába, az alvilágba, hogy meghívja a bűnösöket, fogadják el Isten megbocsájtó szeretetét. Elmegy az emberi kapcsolatok legsötétebb határáig, hogy elhozza a fényt, a reményt, a feltámadást, hiszen senki sem szabhat határt a kegyelemnek. Üres a sír- nincs élő Jézus, de holttest se, ami egy kicsit összezavarja az asszonyokat, és az apostolok is először mesének tartották a feltámadásról szóló híradást. Mi ne tegyünk így: ne meseként kezeljük a feltámadást, hanem tényként, mely alakítja a világot, és reményt visz mindenhová, tanácsolta a diakónus. Nagyhéten ugyanakkor mindig van lehetőség az újrakezdésre is. Jézus itt van, a kezét nyújtja felénk, mi pedig viszonozzuk bátran a gesztusát- nézzünk a szemébe, mert ő az, aki értünk vállalta a halált, hogy a bűneink megbocsájtást nyerjenek, hangsúlyozta Blaga Antoniu.

A homília után következett a vízszentelés szertartása, az ünneplők megerősítették keresztségi fogadásukat, majd a szokott módon folytatódott a szentmise az eucharisztia liturgiájával. Az áldoztatás után elvégezték a Szent Sírnál a feltámadási szertartást, és körmenetet tartottak a székesegyház előtti téren. Végül pedig Böcskei László megyés püspök megáldotta a húsvéti eledeleket.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában