Felújítás

2022.04.27. 07:44

Megújul az összekötő út

A nagyváradi önkormányzat fel akarja újítani a Sánc (Griviţei) utcát a Kolozsvári úttal összekötő szakaszt, mely a vár nyugati oldala és az ortodox katedrális, illetve az ottani tömbházak között halad el.

Fotó: Pap István

Fotó: Artist-freed

Pap István

Erről a szándékról tanúskodik a Nagyváradi Helyi Tanács következő ülésére előterjesztett határozattervezet, mely a munkálat műszaki-gazdasági mutatóit tartalmazza. Az előterjesztés szerint az 513 méteres út felújításának maximális értéke 4,1 millió lej áfával együtt, a kivitelezési időszak két hónap. Jelenleg a szóban forgó utca egy zsákutca, melyre a Kolozsvári útról lehet lehajtani, de a Sánc utcai vége egy lépcsőben végződik, amelyen csak gyalogosok tudnak közlekedni. Sebastian Marchiş, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatóságának a vezetője a projekt kapcsán szerkesztőségünknek elmondta, hogy a beruházás legfontosabb eleme egy körforgalom kialakítása lesz a Sánc utca és az összekötő út kereszteződésében, az ottani lépcsőket, valamint garázsokat is lebontják, ez utóbbiak helyén ugyanis egy támfal lesz. Mint mondta, innen lehet majd lehajtani az ortodox katedrális körül kialakítandó mélygarázshoz, hiszen a Gojdu téren az aluljárókat fogják megépíteni, onnan nem lehet majd megközelíteni a mélygarázst. 

Marchiş hozzátette, hogy a felújított útnak a Kolozsvári út felőli végén két leágazása lesz. Az út maga megmarad kétirányúnak, a várfal és a sáncfal között kialakított parkoló kisebb lesz, de az is megmarad. A járdákat szélesíteni fogják, de a vár felőli oldalon a felújítás után sem lesznek járdák, tette hozzá. Marchiş kifejtette, hogy nem akarnak jelentős beavatkozásokat eszközölni, nem akarnak sokat ásni azon a területen, a legfontosabb, hogy jó minőségű út legyen ott, és hogy lehetőleg minél hamarabb befejeződhessen a munkálat. Ez azért lenne fontos, mert itt lehet majd közlekedni akkor, amikor megkezdődik a közúti aluljárók építése. „Nagyon fontos, hogy mihamarabb elkezdhessük ezt a munkálatot” – zárta szavait Marchiş. Az előterjesztett határozattervezet értelmében az összekötő úton több lesz a gyalogos felület, javításokat végeznek majd az esővízelvezető-rendszeren, és az út is új aszfaltréteget kap. A tervezetről csütörtöki ülésén szavaz a Nagyváradi Helyi Tanács.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában