Műsorajánló

2022.04.11. 10:00

Kamarazenei est nemzetközi hírű fellépőkkel

Rendkívülinek ígérkező, egyben ingyenes, de jótékonysági célú kamarazenei koncertnek ad otthont a nagyváradi filharmónia Enescu-Bartók terme április 12-én, kedden 19 órai kezdettel a SoNoRo egyesület szervezésében. Műsoron Clara és Robert Schumann, Ástor Piazzolla és Johannes Brahms művei szerepelnek.

Tóth Gábor

 

Tizedik alkalommal szervez ún. Conac sorozatában országos kamaraturnét a SoNoRo egyesület, idén április 9. és június 30. között járják be Romániát 14 koncerttel. A körút ezúttal a La Grande Bellezza címet viseli, utalva azokra az építészeti szépséget és értéket is képviselő helyszínekre, ahol fellépnek – sajtóközleményük szerint egyben a szecessziójáról híres Váradra is. Nagyszeben (filharmónia), Kolozsvár (BBTE), Marosvásárhely (Kultúrpalota) után érkeznek Nagyváradra, majd Arad, Temesvár, Bukarest következik a sorban. A SoNoRo projekt igazgatója, egyben mindenkori fellépője most is a bukaresti brácsaművész, Răzvan Popovici (sz. 1974), akit a tavalyi sorozatban (júliusban) is hallhattunk itt Váradon, és akit a mostani, keddi SoNoRo-fellépést követően, csütörtök este a filharmónia szimfonikus hangversenyének szólistájaként is megismerhetünk majd.

 

Maradva a keddi koncertnél, Popovici mostani kamarapartnerei az orosz-amerikai Boris Andrianov (sz. 1976) gordonkaművész, és a német-japán származású brit Freddy Kempf (sz. 1977) zongoraművész. A trió tagjai világjáró profi zenészek, akik minden bizonnyal friss fuvallatot és nívós muzikalitást hoznak most a váradi zenei életbe. Nehéz lenne minden jót felsorolni életrajzaikból, ezért a teljesség igénye nélkül vagyunk kénytelenek válogatni. Răzvan Popovici 31 évesen tért haza salzburgi mozarteumi, párizsi Conservatoire-beli, további londoni, németországi éveket követően, hogy itthon létrehozza a SoNoRo egyesületet, és a kulturális értékek széleskörű népszerűsítéséért fáradhatatlanul munkálkodjon, mindeközben nem adta fel nemzetközi koncertező tevékenységét sem. Freddy Kempf már 8 évesen a londoni Royal Filharmonikusok kíséretével játszott Mozart-zongoraversenyt, de később koncertezett olyan karmesterekkel, mint Sawallisch, Petrenko, Ashkenazy, esetenként játszott pl. a Philadelphia Orchestrával, az NHK (Tokió) zenekarával, a Tonhalléval vagy épp fellépett a BBC Proms-on és a Carnegie Hallban. 1998-ban a moszkvai Csajkovszkij-versenyen alulmaradt (3. lett) a győztes Gyenyisz Macujevvel szemben, a zsűri döntése a közönség és a sajtó körében is felháborodást keltett akkor. Boris Andrianov szülővárosában, Moszkvában kezdte, majd Berlinben folytatta csellótanulmányait, a kamarazenélésben partnerei közt volt pl. Jurij Basmet, Janine Jansen, Vagyim Repin, Maxim Vengerov, de a fent említett Gyenyisz Macujev is. 2009 óta a moszkvai konzervatóriumban tanít, szívesen kalandozik a jazz világában Bach-feldolgozásokkal.

 

A fiúk tehát úgy tűnik komolyan veszik a komolyzenei játékot. Érdemes élni a keddi koncertalkalommal, mivel mint írtuk a belépés ingyenes, viszont előzetes internetes regisztrációhoz kötött, a helyfoglalást a conac.sonoro.ro honlapról bárki elérheti.

A kamaraest műsora: Clara Schumann Három románc, op. 22 (brácsa-zongora), Robert Schumann Fantasiestücke op. 73 (cselló-zongora), Ástor Piazzolla Le Grand Tango (cselló-zongora), Johannes Brahms op. 114-es eredetileg klarinéttriójának brácsás változata (brácsa-cselló-zongora).

 

A SoNoRo előzetes közleményében külön hangsúlyozza, hogy partnerei, a Román Fejlesztési Bank (BRD) és a MedLife által adományokat gyűjtenek az ukrajnai háború menekültjeinek és otthonmaradtjainak egyaránt. A BRD a Narada szervezeten keresztül az Ukrajnából elmenekült gyermekek itteni oktatásba való beilleszkedését segíti, míg a MedLife a Zi de Bine egyesületen keresztül fogad el adományokat, hogy gyógyszerek, egészségügyi-, kórházi eszközök, felszerelések Ukrajnába való eljuttatásával segítse a háborús övezetben rekedteket. Részletek a narada.ro és a zidebine.ro honlapokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában