Közlekedés

2022.04.06. 16:00

Jelentős változások a KRESZ-ben

Illusztráció

Idén február 27-én lépett érvénybe Románia új közlekedésrendészeti szabályzata, melyet több helyen radikálisan módosított az 1/2022 számú kormányrendelet. Az új törvény kimondja, hogy ha egy vétkes sofőr több olyan közlekedési szabály ellen is vét, melyek maguk után vonják a jogosítvány felfüggesztését, akkor mindegyik vétség büntetési tétele összeadódik. Például ha egy autós elkövetett három szabálysértést, melyek közül mindegyikért egyenként kilencven napra bevonják a jogosítványt, akkor az autós 260 napig marad jogosítvány nélkül és nem csak 90 napig, mint volt az a régi törvényben. A másik módosítás úgy szól, hogy a jövőben nem lehet majd elkerülni azt, hogy tizenöt büntetőpont összegyűjtése után mégse vonják be az autós jogosítványát, ha ő fellebbez a büntetőpontok egy része ellen, ugyanis most már az óváskor az összes büntetőpont zárolva lesz mindaddig, amíg az ügyben döntés nem születik.

 

Ráadásul az új KRESZ-ben jelentősen nő a kiosztható büntetési tétel a különböző közlekedési kihágások esetén. Például azoktól az autósoktól, akik nem adnak elsőbbséget a gyalogosoknak a gyalogátkelő helyeken, az eddigi harminc nap helyett hatvan napra vonják be a jogosítványukat. Ha az elsőbbségadás elmulasztásának a következtében baleset történt, amelyben anyagi kár is keletkezett, akkor az eddigi hatvan nap helyett kilencven napra vonják be a jogosítványt. Eddig maximum kilencven napra lehetett bevonni a jogosítványt, ez a büntetési tétel 120 napra nőtt abban az esetben, ha a vezető a maximális megengedett sebességet több mint 70 km/órás sebességgel átlépi, és abban az esetben is, ha megállnak a vasúti síneken, az ellentétes irányú sávban haladnak, vagy megfordulnak az autópályán. Ugyanakkor száznyolcvan napra veszik el a jogosítványt akkor, ha az autós bűncselekményt követ el a közutakon, de nem indítanak ellene büntetőpert, vagy felfüggesztik a büntetés végrehajtását. Szintén 180 napra veszik el a jogosítványát annak, aki emberi sérülést okozó balesetben bűnös és a törvény a jogosítvány felfüggesztését írja elő az adott bűncselekményre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában