Határozattervezet

2022.04.28. 11:00

Idén is elengedhetik a késedelmi kamatokat

A nagyváradi önkormányzat előkészített egy határozattervezetet, melyben lehetőséget nyújt a tartozásokat felhalmozó természetes személyeknek, hogy kérjék a késedelmi kamataik eltörlését.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A helyi önkormányzat a tavaly már alkalmazta azt a kedvezményt, amit az idén szintén be akar vezetni. A Nagyváradi Helyi Tanács csütörtöki ülésére előterjesztett határozattervezet értelmében azok a nagyváradi természetes személyek kérhetik adóhátralékaik elengedését, akik legalább száz lej értékű tartozást halmoztak fel a város felé, de akik 2022. november 31-ig kifizetik idei évi alapadóikat és illetékeiket. A jogosultak szintén 2022. november 31-ig kérvényezhetik a tartozások elengedését személyesen a városháza ügyfélfogadó termében, levélben a polgármesteri hivatal postacímére címezve (Primăria Oradea, Piaţa Unirii, nr. 1.), vagy e-mailen a primarie@oradea.ro címre küldve. 

A csütörtöki helyi tanácsülésre előterjesztett határozattervezet szakjelentése szerint a világjárvány, az ukrajnai háború, valamint az általános áremelkedések miatt jelentősen csökkent a polgárok képessége, hogy kifizessék helyi adójukat és illetékeiket. A nagyváradi önkormányzat célja az, hogy támogassa a váradi polgárokat abban, hogy kifizessék helyi adóikat, és hogy ne kelljen végrehajtási eljárást kezdeményezni ellenük. A szakjelentés adatai szerint 2021-ben a végrehajtási eljárások újraindításának, valamint a késedelmi kamatok eltörlésének köszönhetően 35,5 millió lejről 30,8 millió lejre csökkent az elmaradások összege, az adósok száma pedig 20.616-ról 15.033 személyre csökkent. Az elmaradások legnagyobb hányadát a ki nem fizetett bírságok teszik ki, ami az összes adósság 46 százaléka, ezt követi a gépjárműadók befizetésének az elmaradása (33%). A polgármesteri hivatal számításai szerint, ha minden adós befizeti az idei évre esedékes összes helyi adóját és illetékét, akkor 4,5 millió lej folyik be a város kasszájába, az elengedett büntetések és késedelmi kamatok összege pedig mintegy 1,5 millió lej lenne. A szakjelentés kiemeli továbbá, hogy jogi személyek esetében az adóhátralékok elengedése államsegélynek minősülne, ezért ennek bevezetése sokkal hosszadalmasabb, bonyolultabb eljárás lenne, ráadásul a jogi személyekre kivetett késedelmi kamatok nem haladják meg a 300 ezer lejt, ezért az ő esetükben nem vezetik be ezt a kedvezményt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában