Kötetbemutató

2022.04.03. 10:06

„Háborús emlékekről” Érbogyoszlón

Szőke Ferenc

 

Budár Sándor második kötetét mutatták be az érbogyoszlói művelődési házban múlt vasárnap, szépszámú érdeklődő jelenlétében. A kötet az Első szerelem. Mohalepte háborús emlékek címet kapta, és a Holnap Könyvek kiadásában jelent meg, az RMDSZ támogatásával. Szűcs László szerkesztette, az illusztrációkat pedig Angyal Olívia készítette. Előszót Boros József írt hozzá. A szerző első kötetét – Nyuszi ül a szarkafészekben – három éve mutatták be.

 

A múlt vasárnapi könyvbemutatót megtisztelte jelenlétével Szabó Ödön parlamenti képviselő, Szűcs László főszerkesztő, valamint a község polgármestere, Kócza István, és alpolgármestere, Gulya Andrea. Köszöntőjében Kócza István örömét fejezte ki, hogy megjelenhetett Budár Sándor második kötete. Mint fogalmazott, „köszönhető ez annak, hogy Szabó Ödön kilobbizta a kiadás anyagi fedezetét”, majd hangsúlyozta, hogy végre Érbogyoszlónak is van egy nagy embere, akire büszkék lehetnek.

 

Szabó Ödön megköszönte a meghívást, örömét fejezve ki, hogy betarthatta a múltkori bemutatón tett ígéretét. Mint kifejtette, sajnos most nagyon aktuális lett ez a könyv az ukrajnai háború miatt, hasonló körülmények között viszik a harcba a fiatalokat, mint ahogy a kötetben le van írva. „Örüljünk, hogy mi a háborúról könyvben olvashatunk, és nem személyesen tapasztaljuk meg” – fogalmazott, majd kiemelte: a kötet egyik pozitívuma, hogy érdekfeszítően és olvasmányosan írja le a történteket. Zárszavában megígérte, hogy igyekszik támogatást keresni, ha van még a szerzőnek megíratlan, fiókban heverő története.

 

Szakmai szempontból Szűcs László főszerkesztő méltatta a kötetet. „Amikor ezt a kéziratot elolvastam, tudtam, hogy ezt ki kell adni. Második alkalommal vagyok ebben a művelődési házban, és mindkét alkalommal Budár Sándor könyve jelent meg. Ha gondolja, Sanyi bácsi, jövök még” – fogalmazott. Mint megtudtuk, az első könyv a szerző saját emlékeit dolgozta fel, a mostani felmenőinek első és második világháborús történeteit veti papírra, valamint az 1945 utáni világot. „Prózában nehéz úgy elmesélni egy történetet, hogy fenntartsuk az olvasó érdeklődését, figyelmét. Ez Sanyi bácsinak sikerült, és sok más mellett ez a könyv egyik erénye. A másik, hogy volt bátorsága nem happy enddel zárni a könyvet, mely még hitelesebbé tette ” – mondta Szűcs László.

 

Budár Sándor kifejtette: az írásra tulajdonképpen Szabó Ödön egyik ünnepi beszéde sarkallta, melybe világháborús események voltak belefoglalva. Úgy gondolta, hogy tapasztalatait meg kell osztania másokkal is. „Én egyszerű parasztember vagyok, nincs irodalmi végzettségem, ösztönösen írok” – hangzott el a beszédében. Megtudtuk azt is: családja támogatja az írásban, és vannak még élményei, melyeket papírra fog vetni, hogy ezek se menjenek veszendőbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában