Műsorajánló

2022.04.27. 08:22

Grieg és Dvorák zenéje szól csütörtök este a filharmóniában

Norvég és cseh romantikus nemzeti iskolák zenéjét kínálja a nagyváradi filharmónia április 28-án, csütörtökön 19 órai kezdettel, az Enescu-Bartók teremben sorra kerülő szimfonikus hangversenyének műsorán. Edvard Grieg (1843–1907) a-moll zongoraversenye, op. 16 (1868) és Antonín Dvorák (1841–1904) VI., D-dúr szimfóniája, op. 60 (1880) szól. Vezényel Romeo Rîmbu állandó karmester, a zongorán közreműködő meghívott szólista Gottlieb Wallisch (Ausztria).

Tóth Gábor

Dvorák és Grieg kortársak voltak, és párhuzamos útjaikon saját nemzetük friss zenei tartalmaival igyekeztek új színekkel felrázni az elnémetesedett romantikát. Antonín és Edvard két alkalommal is találkoztak, először 1895-ben, Bécsben, de ekkor csak felületesen ismerkedtek meg – idézi fel egyik levelében Grieg, aki akkoriban jobbára a kedélyesebb Brahms társaságát kereste. Másodszor nyílhatott alkalma a már jeles cseh és norvég mestereknek valamivel több eszmecserére, Prágában, 1903- ban, ahol Dvorák lánya (Magdalena) Grieg néhány dalát énekelte a norvég vezényletével, majd Grieg ellátogatott Dvorák Ruszalkájának egyik előadására is. 

Grieg nagyszerű zongoraversenyét Horia Maxim játszotta Nagyváradon legutóbb, 2019 októberében. A most meghívott szólista, Gottlieb Wallisch 1978-ban született Bécsben, ott is végezte a zeneművészeti egyetemet, de lám, a zene fővárosából is van még tovább, Berlinben folytatta tanulmányait. Életrajzából kiderül, hogy 12 évesen már fellépett a Musikverein Aranytermében, pályafutása pedig akkor kapott nagy nemzetközi lendületet, amikor 17 esztendősen bemutatkozott Yehudi Menuhin vezényletével és a Sinfonia Varsovia kíséretével, Beethoven 5. zongoraversenyével. Azóta is világjáró koncertező zongorista (volt alkalma játszani pl. Giuseppe Sinopoli, Sir Neville Marriner, Kirill Petrenko, Philippe Entremont vezénylete alatt), fellép neves fesztiválokon (Salzburg, Luzern, Bonn), 2010 óta a Genfi Zeneművészeti Főiskolán tanít, 2016 óta a Berlini Művészeti Egyetemen. Wallisch egyébként egyik legfrissebb (2020) lemezfelvételén Beethoven zongoraversenyeit játssza korabeli hangszereken. Ami számunkra közelebbi lehet Wallischt illetően, Nagyváradon a jelek szerint először koncertezik, Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen vendégoktató volt 2013-ban, és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral igen jó szakmai kapcsolatot ápol, nemrég Sosztakovics 1. zongoraversenyét játszották együtt, májusban pedig a kolozsvári filharmóniával lép fel Schubert/ Liszt Wanderer-fantáziával. Ahogy Grieg zongoraversenyét schumannossággal „bántják” néha, úgy Dvorákot, de különösen ezt a VI. szimfóniáját is eléggé sokat brahmsozzák. Tessék nyugodtan meghallgatni pl. Brahms ennél három évvel korábbi II. szimfóniáját (mondjuk összevetni a két finálé indítását), és kiderül, hogy miért. De érdemes összevetni Grieg zongoraversenyét Schumann 23 évvel korábbi azonos hangneműjével, máris a kezdő függönymotívum tekintetében, csak emitt tükörmotivikával játszódik le a nagy billentyűzetszántó nyitás. 

A filharmónia tavaly nyáron kezdte a visszaszámlálást Dvorák szimfóniáival, júliusban a IX., szeptemberben a VIII., novemberben a VII. hangzott el, most pedig a VI. Romeo Rîmbu ennél nagyobb ívben számol vissza Dvorákkal, 2015-ben vezényelte itt a filharmóniában a IX., 2020-ban a VIII., tavaly a VII. szimfóniát, most pedig ugyebár a VI. jön. Érdekes lehet még, hogy Griegnek is van egy fiatalkorából megmaradt teljes szimfóniája (1864), és Dvorák is írt egy zongoraversenyt (1876). 

Dvorák VI. szimfóniájának (amit szerzője valójában I. szimfóniájaként vállalt be) magyar vonatkozása, hogy a győri születésű Richter János karmester rendelte meg a cseh mestertől lelkesen, egy a Bécsi Filharmonikusokkal tervezett koncertre, de a korabeli Bécs büszke és sznob zeneegyesülete nem nézte jó szemmel, hogy esetleg egy cseh arasson ott sikert. A bécsi bemutató (egy másik zenekarral) még három évig váratott magára, Richter végül Londonban vezényelhette csak el ezt a művet, maguk a Bécsi Filharmonikusok pedig, akik számára a darab íródott, a rendelést követően 62 évvel, 1942-ben (!) játszották először ezt a szimfóniát. Arról sajnos nincs pontos információnk – és a váradi filharmónia sem hangsúlyozza külön –, hogy ez most váradi bemutató-e vagy sem, csak a helyi előadói gyakorlat alapján tippelhetünk rá, hogy talán igen. Az már inkább csak zenetörténeti-kronológiai kuriózum, hogy e VI. szimfónia prágai ősbemutatójának pontos napján, azaz 1881. március 25-én született meg itt a közelebbi Nagyszentmiklóson Bartók Béla. Jegyek online is: filarmonicaoradea.ro, bilete.ro

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában