Kiegészítő, elegancia és üzenet

2022.04.11. 08:09

Brassói kalapkiállítás Nagyváradon

Fotó: Alexandru Nițescu

Fotó:

Pikó Stefánia

 

Júniusig lesz megtekinthető „A kalap – kiegészítő, elegancia és üzenet a két világháború közötti időszakban” elnevezésű brassói tárlat a nagyváradi Darvas–La Roche-házban, melyet a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Egyesület és a brassói Néprajzi Múzeum képviselői nyitottak meg múlt csütörtökön. A tárlat kurátora, Oana Țigănuș elmondta, a brassói múzeum tulajdonában lévő, illetve a magángyűjteményekből kölcsönkapott darabok mellett Kristina Dragomir tervező kizárólag erre a kiállításra készített kalapjait is megtekinthetik az érdeklődők, sőt, utóbbiakat az előtérben bárki fel is próbálhatja. Kristina Dragomir körülbelül tizenöt éve foglalkozik a letűnt idők korából származó kalapokkal, és célja megmutatni, nem egyszerű kiegészítőkről van szó, hiszen viselőjükről rengeteget meg lehet tudni ezek által, illetve azt is szeretné, ha a kalapok ismét hasonló jelentőséggel bírnának, és erőteljesebben visszakerülnének a mai divatba.


A kiállítás egyes darabjait tükör fölé helyezték, így a látogatók megnézhetik a kalap belsejében található különleges címkéket is, de érdekesség az is, hogy nemcsak kalapok, hanem az egykori kalapkészítő műhelyek elengedhetetlen kellékei is megtalálhatók a tárlaton, illetve a terem egyik sarkában létrehoztak egy teret, amely egy korabeli kalapboltot igyekszik felidézni. Mindemellett kalapkészítő mesterekkel készített beszélgetések, kalapkészítést bemutató felvételek, korabeli fotók is láthatók a kihelyezett képernyőkön. Oana Țigănuș a megnyitó során kiemelte azt is, hogy a brassói kalapdivat – mely jórészt az ország többi részén is jellemző, hasonló volt akkoriban – összhangban volt a korabeli nyugati világ divatjával is.
A kiállítást a Darvas–La Roche-ház nyitvatartása szerint, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában