Parkosítás

2022.04.13. 07:17

Befutottak az ajánlatok parkfelújításra és -kialakításra

A Biharpüspökiben létesítendő park kialakítására egy ajánlat érkezett, míg a Petőfi park átalakítását (a mellékelt fotókon a látványtervek) négy konzorcium is vállalná, közölte a polgármesteri hivatal.

Pap István

 

A Püspöki (Matei Corvin) út és a Templomdomb (Rectorului) utca kereszteződésében lévő terület parkosítására a Dumexim cég nyújtott be ajánlatot, melynek alvállalkozói a Mardion, a Proexco és az Amper Proiect cégek. A munkálat becsült költségvetése 874.665 lej áfa nélkül. A Petőfi park átalakításának munkálataira a következő konzorciumok jelentkeztek: Construcții Bihor–Proexco; Dumexim–Leuinvest–Mardion–Proexco; Gavella Com–Leuinvest–Proexco - Porfido ed Arte Consortio Stabile–Electrofor–SPV Begonia; végezetül pedig a Saminstal–B&T Arta și Arhitectura cégek szövetsége a Tehno Service alvállalkozóval. A szerződés becsült értéke 8.380.661 lej áfa nélkül. Az ajánlatokat az elkövetkező időszakban fogják elbírálni.

A Petőfi park déli részén a Petőfi Sándor utcával párhuzamos ösvényt leaszfaltozzák; a parkban lévő fő útvonalakat kockakővel, a kisebb sétányokat zúzottkővel burkolják; a játszóteret felújítják, rekortán buroklatot fog kapni, a játszótér többi részén gyepszőnyeget fektetnek le; a kőből készült korlátokat és támfalakat, valamint a pergolákat felújítják, szintén megújul a japán kert és az ott lévő kis tavacska – a japán kertet egyébként természetes anyagokból állítják helyre; a pergolák fémszerkezetét kicserélik, és kúszónövényekkel futtatják be. A parkba okos padokat helyeznek ki, amelyeknél wifi-jelet biztosítanak, mobiltelefont lehet majd ott tölteni, és biciklitartókat is kihelyeznek. A park közepén lévő díszkutat elbontják, és a helyszín közművesítése után egy kávézót építenek oda. A polgármesteri hivatal azt ígéri, hogy a kifejlett és dendrológiai értékkel bíró fákat nem fogják kivágni a felújítás során. A parkban megújul a közvilágítás, kiépítik az automatikus öntözőrendszert, ugyanakkor térfigyelő kamerákat és öntisztító mosdókat is kihelyeznek. A felújítandó zöld terület nagysága 18.079 négyzetméter, az aszfaltozott sétányok 849,11 négyzetmétert foglalnak majd el, a kockaköves sétányok felülete 1.794,94 négyzetméter lesz, a zúzott köves sétányoké pedig 95,18 négyzetméter. A játszótér rekortán burkolata 318,78 négyzetméter, a japánkerté pedig 310,93 négyzetméter.

Új park

 

Az új biharpüspöki parkban egy multifunkcionális sportpályát alakítanak ki, amelyet éjjeli megvilágítással is ellátnak, tehát itt éjszaka is lehet majd sportolni. Lesz továbbá egy játszótér, melyet rekortán anyaggal burkolnak majd, hogy ezzel is csökkentsék a sérülésveszélyt, és természetesen fákat is elültetnek (juhart, magnóliát, nyírfákat, hársfákat, gesztenyefákat stb.). A gyepszőnyeget öntözőrendszerrel fogják öntözni, és a parkban biztosítva lesz a közvilágítás is. A parkosított zöldterület 1535,45 négyzetméter lesz, a burkolt útfelületek 210,21 négyzetmétert tesznek majd ki, a játszótér területe 367,70 négyzetméter, a multifunkcionális sportpályáé pedig 352,64 négyzetméter lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában