Évértékelés

2022.03.02. 17:00

Tűzoltói beszámoló a polgári védelem világnapján

Forrás: ISU

Törő Enikő

II. Károly román király 85 éve, február 28-án hagyta jóvá a Légvédelmi Szabályzatot, ez számít a hazai polgári védelem megalapozó okiratának. A szabályzat célja akkor az volt, hogy hatékonyabbá tegye a lakosság védelmét bombatámadások idején – a polgári védelem küldetése azóta kiterjedt a polgárok életének és javainak, továbbá a környezetnek a védelmére a globálisan és regionálisan is egyre gyakrabban jelentkező katasztrófák pusztító hatásával szemben. Bihar megyében az ilyen jellegű védelmi feladatokért a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) felel.

Bevetések 

A katonai tűzoltók munkakörébe tartozik a tűzoltás, az elsősegélynyújtás, a pirotechnikai bevetések, a Kémiai, biológiai, radiológiai és nukleáris klaszter (CBRN) bevetései, megelőzési események szervezése és tartása, légvédelmi gyakorlat szervezése, közbelépés áradás esetén, sürgősségi esetekben való evakuálás, különböző szervezetek felkészítése sürgősségi esetekre stb. 

Az ISU 2021-ben 1504 megelőző jellegű tevékenységet szervezett, ebből 1059-et gazdasági egységeknél, 379-et különböző intézményekben, 66-ot településeken, ezeken összesen több mint 6800 személy vett részt. 

Szintén tavaly a tűzoltók több mint 13.480 alkalommal voltak bevetésen, ez átlagosan napi 37-et jelent, ebbe beletartozik az elsősegélynyújtás, a tűzoltás, a lövedékszállítás, a meteorológiai jelenségek közbeni mentés és utáni kárelhárítás stb.

A tűzoltók mindemellett gyakorlatokon is részt vettek, összesen 164 gyakorlatot szerveztek Bihar megyében, továbbá 2527 terepfelismerési tevékenységet és megelőzés jellegű akciót, ezek nagy része az elmúlt évben a koronavírus-járvánnyal volt kapcsolatos. Az ISU emellett 248 alkalommal tájékoztatást és figyelmeztetést is eljuttatott a lakossághoz hidrometeorológiai jelenségek miatt: 14 tájékoztatást, 173 sárga jelzésű figyelmeztetést, 51 narancs jelzésű figyelmeztetést, 10 piros jelzésű figyelmeztetést, ezek összesen 25.964 SMS-t és 3676 e-mailt jelentenek, továbbá 15 alkalommal a RO-Alert applikáción keresztül figyelmeztették a lakosokat. 

A tűzoltók 48 alkalommal azonosítottak és szállítottak el második világháborús lövedéket, bombát, ez összesen 19 különböző méretű lövedéket jelent, hét kézigránátot, 14 bombát és 76 különböző kaliberű töltényt. A Kémiai, biológiai, radiológiai és nukleáris klaszter (CBRN) 228 bevetésen vett rész. 

A koronavírus-járvány miatt a tűzoltók munkája kiterjedt. 2021-ben 828 alkalommal végeztek ellenőrzést a Bihar megyei kórházak intenzív osztályain, valamint karanténban és házi elkülönítésben lévő személyeket is ellenőriztek, továbbá 1133 tájékoztató akcióban vettek részt. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos főbb tevékenységek a következők voltak: 59 alkalommal szállítottak védőoltást, 60 napos kiküldetésen vettek részt a Bukaresti Közegészségügyi Hivatalnál, 55 alkalommal szállítottak orvosokat és orvosi eszközöket, 44 alkalommal szállítottak koronavírusos betegeket és orvosokat Debrecenbe és 162 ellenőrző akciót tartottak. 

A katonai tűzoltók emellett nemzetközi kiküldetéseken is részt vettek: 2021. február 24. - március 19. között Szlovákiában, 2021. májusában Ukrajnában, 2021. augusztusában Görögországban és 2021. decemberében szintén Ukrajnában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában