Beruházás

2022.03.29. 18:02

Tenderen a nagyváradi Garasos híd felújítása

BN-összeállítás

 

Megújul az ország egyik legrégebbi függőhídja, a nagyváradi Garasos híd. A polgármesteri hivatal közleményéből kiderül, hogy már meg is hirdették a munkálat közbeszerzési eljárását a SICAP elektronikus közbeszerzési felületen, a pályázatok benyújtási határideje 2022. május 4., délután három óra.

A beruházás becsült költségvetése 3.983.378 lej áfa nélkül, a felújítási terveket a kolozsvári NV Construct cég készítette el. A gyaloghíd teljes hossza 85,85 méter, két fesztávolsága 63,75, illetve 22,10 méter, a híd szélessége 3,75 méter, amely magából a gyalogos útból és a két korlátból áll. A felújítás során támfalakkal erősítik hozzá a hidat a töltésekhez, a híd bal partján lévő feljárót felújítják, a fém elemeket megcsiszolják, polírozzák és speciális acélfestékkel lefestik, a lépcsőfokokat gránitlapos burkolattal látják el. A bronzból készülő korláton hatszögletű acél díszítőelemek lesznek. A feljáróknál helyreállítják az építészeti elemeket.

A kopóréteg 80x80x80 milliméteres kockakő burkolatból fog állni. A világítótesteket LED-égős világítótestekre cserélik. A beruházás célja a gyalogos infrastruktúra-hálózat európai szabványoknak megfelelő korszerűsítése, hogy a gyalogosforgalom a lehető legnagyobb biztonságban és kényelemben történhessen, áll a hivatal közleményében.

A nagyváradi Garasos híd több mint 150 éves múltra tekint vissza. Nagyvárad belvárosában a Sebes-Körös fölött egy fahíd állt, melynek helyén 1910-ben egy fémhidat építettek, ennek helyén épült 1974-ben a jelenlegi függőhíd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában