Tájékoztató

2022.03.04. 08:56

Szabó Ödön: Most a bajba jutottakon kell segíteni

Sajtótájékoztatót tartott csütörtökön az RMDSZ nagyváradi székházában Szabó Ödön parlamenti képviselő. Általa kezdeményezett törvényeket ismertetett és kitért az ukrán–orosz háborúra is.

A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ebben a parlamenti ciklusban ezidáig tíz törvényt indítványozott vagy társkezdeményezett, és ezek közül hat már törvényerőre emelkedett, tudatta Szabó Ödön. Az egyik törvénymódosítás azoknak az önkormányzatoknak kedvez, melyek átszervezték iskolai hálózatukat, de a bürokrácia akadályaiba ütköztek akkor, amikor használni akarták a tulajdonukban levő ingatlanukat egyéb rendeltetésre. A változtatás szerint, ha három évig nincsenek ezek kihasználva tanügyi célra, akkor ennyi idő letelte után már nincs szükség a szakminisztérium jóváhagyására, hanem a tulajdonos maga dönthet a rendeltetésükről, de azzal a feltétellel, hogy amennyiben igény mutatkozik a tanügy részéről, mert például ismét lennének diákok, akkor ezeket az ingatlanokat, vagy másokat helyettük, az oktatásnak kell felajánlani.

 

Egy másik, Szabó Ödön által kidolgozott és elfogadott törvénytervezetet lehetővé teszi, hogy a politikai foglyok és a kommunista diktatúra évei alatt meghurcolt személyek nevelt gyermekei is juttatásban részesüljenek, a vér szerinti gyermekhez hasonlóan. „Ezzel egy újabb diszkriminációt sikerült feloldani, és ez azért fontos, mert az említett személyek a többi családtaghoz hasonlóan szenvedtek a kemény politikai megtorlás miatt, anélkül, hogy ők is kedvezményezettjei lettek volna a juttatásnak” – közölte a honatya. 

 

Elhangzott az is, hogy társkezdeményezője volt az adótörvénykönyv módosításának, melyre főleg azért volt szükség, hogy egyértelműbb előírásokat fogalmazzanak meg azon cégek számára, amelyek támogatnák adóalapjukból a civil szervezeteket. Korábban ugyanis a cégek a szponzoralapjukat év közben kiszámíthatóság nélkül, óvatosan használták fel, olyan körülmények között, hogy a rákövetkező évben mérlegzáráskor lett egyértelmű az éves adó- és szponzoralapjuk. „Megteremtettük a lehetőséget a magánszemélyekhez hasonlóan cégek számára is, hogy a végleges szponzoralap ismeretében hat hónap alatt szabadon átirányíthassák az elmúlt éves összegeket egy vagy több civil szervezet számára” – jelentette ki a politikus. Hozzátette: míg tehát eddig a támogatást a cég év közben utalta az adott civil szervezetnek, ez a lehetőség kibővül, így az előző évben el nem használt összegek átirányítás által a rákövetkező évben is felhasználhatók lesznek.

 

Egy másik témára áttérve Szabó Ödön kifejtette, hogy az RMDSZ Bihar megyei szervezete is segít az ukrajnai menekülteknek, együttműködve a civil szervezetekkel és a történelmi magyar egyházakkal. Újraindították a www.egyuttvagyunk.ro felületet, és ott regisztrálják a felajánlásokat és a segélykéréseket is. „Mindenkin segítünk, a bajba jutott ember az bajba jutott, nem válogatunk vallás, etnikum, faji alapon, a szolidaritásra helyezzük a hangsúlyt” – fogalmazott.

 

Az egyik újságíró az azzal kapcsolatos sajtóhírekre kért reagálást Szabó Ödöntől, miszerint Csomortányi István, az EMNP elnöke és Ilie Bolojan megyei tanácselnök tanácsadója azt állította, hogy se Ukrajnának, se Oroszországnak nincs igaza, az európaiaknak nem kellene beavatkozniuk a konfliktusba, illetve Ukrajna az az állam, ahol az utóbbi időben lábbal tiporták az ott élő nemzeti kisebbségek, beleértve a magyarok és a románok jogait is, és ezért csak a kárpátaljai magyaroknak kéne segíteni. Szabó Ödön válaszában úgy fogalmazott: „Csomortányi István legalább ötször indult el választáson, és egyetlenegy alkalommal sem kapta meg a magyar közösség bizalmát arra, hogy ő azokat képviselje. Egyetlenegy olyan testületbe sem jutott be, melyben helyre pályázott, ezért nem képviselhet és nem is szólhat a teljes közösség nevében. Elítélem azt, hogy az orosz agressziót bármilyen formában felmentse vagy védje. Most a bajba jutott embereken kell segíteni. Amikor a szomszédnak ég a háza, akkor megyünk, hogy oltsuk el a tüzet. Nem történelemleckét adunk, nem a sérelmeinket soroljuk, hanem segítünk. Csomortányi Istvánnak egyetlen ember adott csak köztisztséget, Ilie Bolojan, aki tudjuk, hogy nem a magyar közösség érdekei szerint lett megválasztva”.

 

A közeljövőbeli más tervekről szólva Szabó Ödön elmondta, hogy folytatva az eddigi hagyományt, idén is színházi előadással kedveskednek a hölgyeknek március 8. alkalmából, készülnek március 15. megünneplésére (a programok az akkor hatályos járványügyi intézkedésektől függnek) és választmányi gyűlést is fognak tartani a hónap közepén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában