Közbeszerzési pályázat

2022.03.01. 14:03

Parképítés és -felújítás Nagyváradon

Közbeszerzési pályázatot írt ki a nagyváradi önkormányzat a Petőfi-park korszerűsítésére és egy új létesítésére a Püspöki út (Matei Corvin) és a Rectorului utcák kereszteződésében.

BN-összeállítás

 

Az ajánlatokat április 11-én 15 óráig lehet benyújtani az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben (SICAP). A két közbeszerzési hirdetmény a CN1039852/27.02.2022 kódszám alatt található meg a rendszerben, tudatja közleményében a polgármesteri hivatal. A Petőfi-park felújítására 8,3 millió lejt szán a város áfa nélkül. A leendő munkálatok során a park déli szélén a közúttal párhuzamosan le kell aszfaltozni a sétányt; a fő sétányokat térkővel, a kisebbeket zúzott kővel kell majd burkolni, illetve fel kell újítani a játszóteret és környékét. A játszóteret rekortán anyaggal burkolják majd, a terület többi részét pedig füvesíteni kell; helyre fogják állítani a japán kertet, a támfalakat, a pergolákat és azok fémszerkezetét, majd kúszónövényeket ültetnek el ide. Wi-fi hozzáférést és telefontöltést biztosító okospadok is lesznek a parkban, és kerékpártartókat is kihelyeznek majd. A park központi részén felszámolják a szökőkutat, a helyén egy kávézó kap majd helyet. A zöldövezetben tizenegy helyen lesznek beavatkozások, de az öreg fákat nem fogják bántani, ígéri közleményében a polgármesteri hivatal. A beruházás során felújítják a park közvilágítását, automatikus öntözőrendszert építenek ki, térfigyelő kamerákat helyeznek ki, továbbá az utcai bútorzat mellett modern öntisztító mosdók is helyet kapnak majd ott. A park zöld területe 18.079, az aszfaltozott sétányok összfelülete 849,11, a kockaköves sétányoké 1.794,94, a zúzottkő sétányoké 95,18 négyzetméter lesz. A játszótér 318,78, a japán kert 310,93 négyzetméteren terül majd el. 

Új park Püspökiben

 

Püspökiben a Rectorului utca melletti új park kialakítására 874.665 lej értékben írta ki a tendert a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal. A projekt részeként a váradi helyi tanács legutóbbi ülésén megszavazta két ház megvásárlását abban az övezetben. Az önkormányzat eredetileg ki akarta sajátítani az ingatlanokat, de a tulajdonosok inkább maguk ajánlották fel eladásra ezeket, hogy ezzel is felgyorsítsák az adásvételt, illetve, hogy megszabaduljanak a kisajátítással járó tortúrától. Az önkormányzat 75 ezer eurót fizet a három-, és 70 ezer eurót a kétszobás lakásért, ezeket az összegeket a tulajdonosok is elfogadták. Az önkormányzat kisajátítja az ingatlanok mellet lévő fészert és egy betonozott területet is, összesen 32 ezer lejért. Egy Püspökiben létesítendő park ötlete a helybeli lakosoktól származik, az ötletet felkarolta Pető Dalma RMDSZ-es helyi tanácsos is, és az elképzelés finanszírozást nyert a város részvételi költségvetéséből. Mikor azonban később kiderült, hogy a park megvalósításához kisajátításokat végez majd az önkormányzat, Pető Dalma tavaly augusztusban a helyi tanács ülésén bejelentette, hogy nem kívánja, hogy a terv ily módon megvalósuljon, mert mint akkor fogalmazott: „Nem értek egyet azzal, hogy a nevemet és a nagyváradi polgárok szavazatait összekapcsolják a kisajátításokkal”. A múlt heti helyi tanácsülésen a házeladásokat, illetve vásárlásokat mindenki megszavazta, de a kisajátítás csak a liberálisok igen szavazataival ment át a helyi tanácson. 

 

A most kiírt tender szerint egy modern városi teret akarnak létrehozni, ahol pihenni, játszani és sportolni lehet majd. A megvalósíthatósági tanulmány szerint a parkban épül majd egy éjszaka is használható multifunkcionális sportpálya, amelyet elkerítenek, és térfigyelő kamerákat is kihelyeznek majd oda. Tovább egy rekortán burkolattal ellátott játszóteret is kialakítanak, kiépítik a közvilágítást, a zöldövezetben öntözőrendszer biztosítja majd a vizet, a területen fákat fognak ültetni (juhar, magnólia, nyírfa, hárs, vörös gesztenye). A parkosított zöldterület 1535, a játszótér 367,70, a multifunkcionális sportpálya 352,64, az aszfaltozott sétányok összfelülete 210,21 négyzetméter lesz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában