Kortárs klasszikusaink

2022.03.07. 13:00

Mészöly Miklós alakját és életművét idézték meg a váradi Léda-házban

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

 

Folytatódott az Újvárad folyóirat Kortárs klasszikusaink elnevezésű irodalmi sorozata. Ezúttal Mészöly Miklós íróról tartott előadást Tamás Dénes író, kritikus, egyetemi tanár pénteken este a nagyváradi Léda-házban. Az érdeklődőket Szűcs László főszerkesztő köszöntötte, kiemelve azt, hogy a sorozattal nem állnak le, hiszen van még elég sok író, akinek fel lehet eleveníteni az életét és a pályafutását, viszont a háború miatt az Újvárad egy évvel ezelőtti lapindításának a megünneplésétől egyelőre eltekintenek.

 

Mészöly a napsütötte sávon címet adta előadásának Tamás Dénes, aki egyrészt felvázolta a Kossuth-díjas magyar író, a Digitális Irodalmi Akadémia egyik alapítójának az alakját, majd pedig az életművéről beszélt. Hangsúlyozta: nem foglalkozott tudományos, irodalomtörténeti szempontból Mészöllyel, hanem inkább mint az olvasója van rá nagy hatással. Egyebek mellett szóba került, miért jelent szerinte egy írói mércét, színvonalat a Mészöly-Nádas Péter-Krasznahorkai László triumvirátus, és miért lehet Mészölyt a 20. századi magyar irodalom „mesterfigurájának” nevezni. Felvetődött továbbá az is, hogy a halála után (2001) eltűnt az irodalmi közbeszédből, ami azzal is magyarázható, hogy a szövegei nehezen olvashatók, mert erősek és összetettek, illetve esetében hiányzik egy híres, nagy mű, amit mindenki emlegethetne. Azért az utóbbi időben mintha elkezdődött volna a kultuszépítés, és van is mire hivatkozni, hiszen érdekes és izgalmas barátságai voltak, az életműve pedig szinte minden irodalmi műfajra kiterjed.

 

Az est második részében a Sepsiszentgyörgyön élő Tamás Dénes Rémegyszerű versek című, 2020-ban a Napkút kiadó gondozásában megjelent kötetét mutatta be Fazakas Márta, a Szigligeti Színház munkatársa. A rendezvényt támogatta a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában