Forradalom és szabadságharc

2022.03.21. 16:00

Megemlékezés Magyarkécen

Szőke Ferenc

 

A Horváth János Elméleti Líceumhoz tartozó magyarkéci iskolában is ünnepi műsorral egybekötött megemlékezést tartottak a forradalom és szabadságharc 174. évfordulója alkalmából, Könczey Erzsébet és Fechete Kitty pedagógusok szervezésével. 


Elsőként Zatoschil-Ballai Zsuzsa történelem tanárnő rövid előadást tartott a diákok számára az 1848-49-es eseményekről. Ezt követően a diákok korcsoportokra bontva mutatták be ünnepi műsorukat. A harmadikosok műsora Erdei Borsi Brigitta tanítónő vezetésével került előadásra. Kozák Méri A szabadsághoz című verset szavalta, melyet követően  az osztály közösen adta elő A nép nevében című költeményt. A továbbiakban Kossuth-nótákat énekeltek, melynek zenei kíséretét Varga Sára és Varga Efrahim biztosította. A negyedikesek irányító tanítónője Könczey Erzsébet volt. Varga Virág felolvasta a 12 pontot, Chereches József, Varga Amina, Varga Virág, Varga Henrietta és Varga Jémina pedig verseket mondott. Közösen Kossuth-nótákat énekeltek, majd műsoruk forradalmi jelenettel zárult. Az V-VIII. osztályosokat Fechete Kitty magyartanárnő irányította. Irodalmi összeállítást készítettek, melyben versrészletek, Kossuth által írt leveleket és Petőfi naplórészleteit dolgozták fel. Műsoruk közös énekléssel zárult. 

Az osztályteremből a református templomkertben lévő kopjafához vonultak, ahol Chereches József elszavalta a Nemzeti dalt, majd elhelyezték a koszorúkat. Ezt követően közösen elénekelték a himnuszt. A megemlékezésen nézőként részt vettek a legfiatalabb diákok is, beleértve az előkészítősöket. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Deák Andrea igazgatóhelyettes is.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában