Postaláda

2022.03.31. 16:00

Közösségépítés a humánum erőterében

Szabó Emese

 

A nagyváradi Szent László Római Katolikus Líceum pedagógusai is részt vettek a közelmúltban azon a háromnapos eseményen, ami egy Erasmus+ program második találkozója volt, és melyre Szlovákiában, a pozsonyi orsolyita nővérek katolikus iskolájában került sor. Az eseményen jelen voltak további két óvoda képviselői is, hiszen a nagyváradi katolikus óvoda a vendéglátókon kívül partnerségben áll még egy lengyelországi és egy magyarországi katolikus intézménnyel is.

 

A Közösségépítés a humánum erőterében - család és intézmény együttműködésének erősítése címet viselő projektben olyan római katolikus tanintézmények képviselői találtak egymásra, akik a nevelést a legalsóbb szinten is gyakorolják, vagyis óvodai csoportokkal rendelkeznek. Az Erasmus+ programok legfőbb ismérve, hogy különböző országokban dolgozó pedagógusok egymást meglátogatva szerezhetnek maradandó ismereteket és cserélhetnek tapasztalatot.

Az óvónők közti megbeszélés fő célja az oktatási és nevelési feladatok során elért szakmai megvalósításokba való betekintés volt. A vendéglátó óvónők prezentációt készítettek azokról a tevékenységekről, melyeket az óvodásokkal és azok szüleivel valósítottak meg Szent József, a munkás segítségül hívása által. A gyerekeket bevezették a kétkezű munka fontosságának gyakorlati ismereteibe, így a különböző életkorú gyerekek különböző kézműves technikákat ismerhettek meg a projekt módszer segítségével. Így szülők bevonásával sor került a fa és a gyapjú megmunkálására, a fazekasság kipróbálására, illetve a népi viseletek elkészítési módjainak felfedezésére, úgy, mint a szövés, a varrás és a kelmefestés. A jógyakorlatok bemutatása által szélesedett a pedagógusok látóköre, a tapasztalatcsere hozzásegítette őket ismereteik bővüléséhez. Kézműves tevékenységre is sort került a pozsonyi kulturális minisztérium által fenntartott kézműves műhelyekben, ahol a drót megmunkálását, illetve a csuhézást próbálhatták ki a résztvevő pedagógusok. Bár a projekt óvodák közötti partnerségre épül, nemcsak az óvodai szint munkáját ismerhették meg a résztvevők, hanem az intézmények vezetői és tanárai is megbeszélhették azokat a kereteket, amelyeket a négy ország biztosít az egyházi iskolák számára, valamint megoszthatták egymással eddigi eredményeiket.

 

A résztvevők természetesen a partneróvoda környékét is szerették volna felfedezni. A pozsonyi vár, illetve a Szent Márton-dóm körül az óváros kövein lépegetve a szlovák főváros szépségeit és történelmi múltját idegenvezető segítségével ismerhették meg. A háromnapos esemény része volt egy zarándoklat is, illetve a szlovákiai ferences templom meglátogatása, magyar ajkú szentmisén való részvétel.

A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum óvodapedagógusai májusban fogadják a partneróvodák magyar, lengyel és szlovák képviselőit, tovább építve ezzel a négy katolikus intézmény közötti szakmai kapcsolatot.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában