Szabadságharc

2022.03.17. 11:00

Koszorúzással és ünnepi műsorral emlékeztek a forradalom hőseire Érmihályfalván

Érmihályfalván a Széchenyi téren lévő Petőfi emléktáblánál emlékeztek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseire március 15-én.

Balázs J. Attila

 

Boros Emőke Blanka tanárnő, az esemény moderátora köszöntötte a megjelenteket és ismertette a rendezvény programját, majd átadta a szót Varga Róbert történelemtanárnak, a Zelk Zoltán Általános Iskola igazgatójának, aki a szabadságharc jelentőségéről beszélt, megemlítve: sajnos napjainkban is háborús időket élünk, harcok dúlnak szomszédságunkban. A koszorúzás után a résztvevők a fiatal zászló- és fáklyavivők felvezetésével a Bartók Béla Művelődési Házig vonultak, ahol rövidesen elkezdődött az ünnepi műsor.

Nyakó József polgármester ünnepi beszédében kiemelte, két év kihagyás után végre újra együtt ünnepelhetünk, méltó tisztelettel adózva a „márciusi ifjaknak”, Petőfi nemzedékének, nemzetünk hőseinek, végre fellélegezve a láthatatlan és könyörtelen járvány szorításából.  Most azonban egy újabb, nagyon is látható, kegyetlen háború eszkalációjának veszélyében éljük az életünket, az együttérzésen és döbbeneten túl tör elő a gondolat, hogy ezek után a világ már soha nem lesz olyan, mint volt. Most kell ébernek és bölcsnek lenni, most is visszhangzik a „márciusi ifjak” felhívása: „Itt az idő, most vagy soha!” „Itt az idő, hogy véget vessünk a széthúzásnak, megállítsuk a generációk közti szakadék mélyülését, szolidárisak legyünk a háború elől menekülő embertársainkkal. Itt az idő, dönteni kell, hogy az április 3-án esedékes választáson melyik úton megyünk tovább, mi magyarok. Éljünk szavazati jogunkkal, szavazzunk a biztonságos jövőre, itt, tágabb hazánkban, a Kárpát-medencében. Elkezdődött a népszámlálás, itt az idő, hogy megszámláltassunk, és jelezzük, itt vagyunk ! A magyar nemzetiségűek nyelve, vallása, kulturális hagyatéka nem veszhet el, és általunk tovább fog élni” – fogalmazott többek között Nyakó József.

Ezután Boros Emőke felolvasta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének ünnepi köszöntőjét, majd az ilyenkor esedékes, helyi RMDSZ által alapított Márciusi-ifjak díjra javasolt fiatal laudációját, jelesül Bödő Zoltán Efraimét. A kiemelkedő tehetségű ifjú 2007. február 1-én született, korán felfigyeltek futballtehetségére. Szakmai alázat, kitartás, céltudatosság jellemzi nemcsak a pályán, de kiválóan teljesít az iskolapadban is. 2021-től a Csíkszeredai Futball Akadémián folytatja tanulmányait, ahol decemberben megkapta az Akadémia legjobb játékosa címet. A felcsúti Puskás Akadémia is felfigyelt a tehetségére és meghívták egy egyhetes edzőtáborba. Eddigi életútja bizonyítja, hogy kitartással, akaraterővel a célokat el lehet érni. A díjat szülei vették át.

Ezután „Tisztelet a magyar bakáknak” címmel Papp István és Takács Dániel verses-zenés előadását tekinthették meg az egybegyűltek. A Debreceni Csokonai Nemzeti Színház művészei átfogó keresztmetszetét adták a magyar bakák szomorú, gyakran tragikus sorsának. A Nyíló Akác Néptáncegyüttes Öreg szív, fiatal vér című műsorából a publikum csak egy negyedórás ízelítőt kapott, az egész művet majd a megnyíló új kultúrközpont átadó ünnepségén tekintheti meg a közönség. A mű a névtelen zselléreknek, jobbágyoknak, cselédeknek állít emléket, akik éppúgy életüket áldozták a szabadságért, mint a hősök, akik nevét feljegyezték a krónikák. Az ünnepi műsor a Szózat eléneklésével zárult.

(Az írás a Bihari Napló által szerkesztett változat. Forrás: ermihalyfalva.ro)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában