Műsorajánló

2022.03.28. 15:00

Kiváló vendég-vonósnégyes és Haydn-oratórium a Tavaszi Fesztiválon

Folytatódik, és egyben le is zárul ezen a héten a nagyváradi filharmónia március 22-én elkezdődött XI. Tavaszi Fesztiválja. E héten is két koncert várja a közönséget: március 29-én, kedden 19 órától az Enescu-Bartók teremben lép fel a kolozsvári Arcadia vonósnégyes, míg március 31-én, csütörtökön 19 órakor a római katolikus székesegyházban Joseph Haydn A teremtés c. oratóriuma kerül előadásra.

Tóth Gábor

 

Egy kiváló, nemzetközi hírnevű kolozsvári kamaraegyüttes, az Arcadia vonósnégyes koncertezik kedd este a filharmónia termében. A mennyiségében és minőségében is egyenetlen váradi kamarazenei környezetbe igazi felüdülést hozhat szemléletével az Arcadia-kvartett az általa képviselt magas szakmai nívó által, a pozitív véleményt a hazai és külföldi kritika egyaránt osztja róluk. Nemrég, 2020-ban és 2015-ben is felléptek már Váradon, de egyik alkalommal sem a filharmóniában. 2006-ban a kolozsvári zeneakadémián alakultak, a tagok mára hangszeres művészei a kolozsvári filharmónia zenekarának, melyben az elsőhegedűs Török Anna koncertmester és a további kvartett-tagok is vonós-szólamvezetők ott, Răsvan Dumitru (második hegedű), Traian Boală (brácsa), Török Zsolt (cselló). Egy kevésbé ismert, de annál különlegesebb, egyéni hangú 20. századi szerző, a lengyel-zsidó származású, Szovjetunióban élt Mieczysław Weinberg (1919–1996) 4. vonósnégyesét (op. 20, 1945) játsszák a kamaraest első felében. A Sosztakoviccsal barát és közel kortárs Weinberg zenéje olybá tűnik, hogy megkésve, csak az elmúlt egy évtizedben kezdett lassanként megérdemelt helyére kerülni a világ aktív zenei palettáján. Az Arcadia egyébként elkötelezett Weinberg-felfedező, a szerző 17 vonósnégyeséből hármat már lemezre rögzítettek. Nem mellesleg az Arcadia mind a hat Bartók-vonósnégyes lemezfelvételét is jegyzi. Weinberg után Beethoven középső alkotói korszakának ún. Razumovszkij-vonósnégyeseiből hallhatjuk a szintén izgalmas zenét ígérő másodikat (e-moll, op. 59, no. 2, 1806).

 

Március 31-én, napra pontosan 290 éve született Joseph Haydn. Szép gesztus a filharmóniától, hogy tisztelegve a klasszikus nagymester előtt, az utóbbi 20 évben itt összesen kétszer elhangzott (utoljára 2016-ban) A teremtés c. oratóriumát újra műsorra tűzte ez alkalomból. Nagyszabású és ünnepi lesz a hangverseny (ezúttal tényleg „vokál-szimfonikus”) és a közeg is (székesegyház). Az idős Haydn mesterműve igazán pazar élményt ígér, korának (1797) elmés hangfestéseivel, ráadásul a világ teremtésének elbeszélése is kiválóan rímel a most többszörösen is aktuális tavaszi újjászületésre. A három meghívott szólistára három arkangyal szerepe (Rafael, Uriel, Gábriel), a későbbiekben pedig kettejükre Ádám és Éva megszólaltatása hárul, a kórus drámamintára narrál, az eseményeket kommentálja és az Úr művét dicséri. A meghívott karmester a Pennsylvaniában született (1958) dán származású, szakmailag Ausztriában kiteljesedett Niels Muus (Nagyváradon először), aki a klasszika, azon belül Mozart elismert szakértője, egyben operadirigens, s ellentétben a filharmóniával állítottakkal, korábban nem a bécsi Staatsoper, hanem a Volksoper karmestere volt. Veronica Anușca szoprán (sz. 1985, Karácsonkő) a Bukaresti Román Nemzeti Opera szólistája, másodszor énekel itt a filharmóniában, legutóbb 2021 júliusában láthattuk Váradon operagálában. A két férfi szólista a Kolozsvári Román Nemzeti Opera énekművésze, Cristian Mogoșan tenor (1983, Kolozsvár) 2009 óta visszatérő vendég a váradi filharmóniában, tavaly decemberben, októberben és augusztusban is fellépett itt, de 2016-ban pl. szintén A teremtésben énekelt Váradon. Cristian Hodrea basszus (1977, Kolozsvár) Michael Haydn Rekviemben három évvel ezelőtt énekelt itt legutóbb, szintén 2009 óta visszatérő vendég. Kár, hogy a zeneintézmény Haydn-oratóriumról tájékoztató felületeiről eddig lemaradt maga az énekkar és karigazgatójuk, Lászlóffy Zsolt, de azért reméljük a koncerten ők is ott lesznek.

 

Jegyek a filharmónia pénztáránál (Moscovei u. 5), illetve online (bilete.ro, filarmonicaoradea.ro).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában