Viszlát, vár!

2022.03.15. 11:00

Kézművesek helyett kereskedőket várnak a váradi várba

Hamarosan kiírják az árverést a váradi várban bérbe vehető helyiségekre. A vár kereskedelmi célú felhasználásának áldozatai az eddig ott tevékenykedő kézművesek lesznek, akik nem fogják tudni fizetni a bérleti díjat, hacsak nem kezdenek el pénzt hozó kereskedelmi tevékenységet is folytatni, amiből kigazdálkodják a költségeket.

Forrás: Facebook

Pap István

 

„Viszlát, vár!” – ezzel a címmel közölte búcsúüzenetét a közösségi médiában Pázmán Ida kézműves mester, aki hét év után lesz kénytelen kiköltözni, mert az ottani helyiségekért elkért bérleti díjak megfizethetetlenek lesznek számára. „Hét évig laktam a várban – ez az időszak ér véget most. Több ezer gyermek a kézműves műhelyekben, több ezer turista a fonóműhelyben, több ezer ember a hagyományos kézművesség bemutatókon. Most befejeződik egy örömökkel, megvalósításokkal és a hagyományos kézművesség népszerűsítését és megőrzését szolgáló munkával teli időszak” – értesíti barátait, tisztelőit közösségi oldalán a kézműves mester, aki szövőműhelyt működtett a várban. Az üzenetben leírja, hogy azért búcsúzik, mert „a vár új vezetősége nem érti, hogy mindebből nem lehet bizniszt csinálni, és nincs, hogy kifizessek havonta több ezer lejt azért, hogy folytathassam a hagyományok népszerűsítését.”

 

Magas költségek

 

Pázmán Ida szerkesztőségünk kérdéseire is válaszolt. Elmondta, hogy eddig csak a rezsiköltséget kellett fizetnie, ami önmagában is nagy összeg volt, de azt azért még ki tudta gazdálkodni. Mivel azonban lejárt a várfelújítás európai uniós projektje, ami tiltotta azt, hogy a felújítás után öt évig kereskedelmi tevékenységet bonyolítsanak le vagy pénzért adjanak bérbe helyiségeket a várban, a város azonnal lépett: decemberben elfogadta a vár működési szabályzatát, amelyben már a kereskedelmi szempontok érvényesülnek, és hamarosan árverésre bocsátják az ott lévő helyiségeket. „A földszinti termek kikiáltási ára 30 lej/négyzetméter lesz, erre még rájön a rezsiköltség és az épülethasználati illeték, amit a város rátesz minden bérbe adott ingatlanára, és mindez együtt bődületes összeg lesz havonta” – fogalmazott a kézműves mester. Tudatta, hogy jelenleg három termet, 70 négyzetmétert foglal el a várban, amiért mintegy 3000–3500 lejt kellene fizessen havonta, és elmondása szerint szóba sem jöhet az, hogy kézműves tevékenységgel fedezzen ekkora költségeket, így nem is látja értelmét, hogy részt vegyen a liciten.

 

Tevékenységek

 

Ezzel pedig igen gazdag, nemes és értékes tevékenységek szűnnek meg a várba látogatók sajnálatára. „Az elsődleges tevékenységem a hagyományőrző szövőműhely működtetése. Ez egy bemutató műhely, nyitott műhelynek is mondják, ami azt jelenti, hogy ide bárki bármikor betérhet, és megnézheti, hogyan zajlik a hagyományos kézi szövés; én elmagyarázom, mit csinálok, hogyan működik maga a hagyományos szövés. Én folyamatosan itt voltam hétfő, illetve télen vasárnap és hétfő kivételével minden nap kilenctől hatig. Emellett 2016 óta rendszeresen tartottam a kézimunka klubot minden szerdán öttől nyolcig. Ezen bárki ingyenesen részt vehetett, aki szereti a kézimunkát. E két állandó tevékenység mellett voltak időszakos programok is: gyerekfoglalkozások, műhelyek felnőtteknek, gyerekeknek, ugyanakkor szerveztem a népművészeti vásárokat, mesterségbemutatókat a Szent László Napokon, a Középkori Fesztiválok keretében, melyek egyébként egész nyári foglalatosságot jelentettek” – mesélte Pázmán Ida. Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy kisebb méretű helyen aligha tudja ellátni minden eddigi tevékenységét. A várban elfoglalt hetven négyzetméter három helyiségre oszlik. „Az egyik teremben voltak a foglalkozások, abban a teremben van egy nagy asztal székekkel, a másik helyiségben a szövés zajlott, ahhoz is nagy hely kell, mert egy nagyon régi, 1862-es szövőszéken dolgozom, és volt egy kisebb különálló helyiség, amit alapanyag-raktárnak használtam, az nem volt látogatható” – ecsetelte Pázmán Ida. Mint mondta, a licit kiírásától számítva hét napja lesz arra, hogy elhagyja a várat, már keresi is az új helyszínt a városban, ahol legalább a szövőműhelyt be tudja rendezni. „Nem vagyok szomorú és nem siránkozok, vannak új, megvalósításra váró projektjeim: nem hagyom abba a hagyományos szövést, egy honlap létrehozásán dolgozom, melyen keresztül segíthetem kollégáim munkáját és egzisztenciáját. Biztos vagyok benne, hogy megtalálom a tökéletes helyet, ahol folytathatom a projektjeimet” – írta üzenetének végén Pázmán Ida.

 

Kereskedni kell

 

A váradi várat kezelő Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) legkésőbb ennek a hónapnak a végéig kiírja az első helyiségbérlési árveréseket, két hónapon belül pedig az összes kiadható helyiséget bérbe adják, nyilatkozta szerkesztőségünknek Alina Toie, az APTOR igazgatója. Első körben kereskedelmi tevékenységekre szánt helyiségeket adnak bérbe, a továbbiakban az irodahelyiségeket is kiadják, mondta. A vár működtetési szabályzatában szerepel, hogy a helyiségeket árverés útján lehet kiadni, de ingyenes használatba is lehet adni azokat. Ennek kapcsán Alina Toie elmondta, hogy a várat kezelő APTOR semmit nem adhat ingyenes használatba, így a várban lévő helyiségeket és épületrészeket is csak árverés útján és bérleti díj fejében adhatja ki, az ingyenes használatba adott helyiségekről a Nagyváradi Helyi Tanácsban hoznak döntést. „Ha vannak közhasznú civil szervezetek, és a polgármesteri hivatal így akarja támogatni őket, akkor megteheti, hogy ingyenes használatba adja nekik a várban lévő helyiségeket. De ez esetben csak irodahelyiségekről, és nem kereskedelmi tevékenységre alkalmas helyiségekről beszélünk” – fogalmazott az igazgató. 

 

Az említett szabályzatban szerepel az is, hogy a vár K épületét helyi és regionális kézműves és dizájn termékek, szuvenírek árusítására tartják fenn. Alina Toie elmagyarázta, hogy ez azt jelenti, hogy bárki, aki helyiséget akar bérelni várban, legyen az akár kézműves is, kereskedelmi tevékenységet is kell folytasson a bérelt helyszínen. Arra a kérdésünkre, hogy nem lenne-e méltányosabb kézművesektől kisebb bérleti díjat elkérni, mint például vendéglátóipari egységektől, lévén, hogy a kézműves tevékenységnek nem elsődleges célja a profitszerzés, Alina Toie azt válaszolta, hogy ő nem tudja megítélni, hogy kereskedelmi szempontból melyik a nagyobb hasznot hozó tevékenység, és a kézművesek is végezhetnek olyan tevékenységeket, amelyek nagyobb profitot hoznak számukra. Másrészt, mint mondta, a törvény nem is ad lehetőséget arra, hogy a tevékenységek típusa alapján differenciálják a bérleti díjakat, a kikiáltási ár kizárólag a helyiség elhelyezkedésének és minőségének a függvényében változik. Elmondta, hogy a földszinti, kereskedelmi tevékenységekre használható helyiségek kikiáltási ára 30 lej/hó/négyzetméter plusz áfa lesz, az első és a második emeleti, irodaként használható helyiségek kikiáltási ára 20 lej/hó/négyzetméter plusz áfa, míg az alagsorban, pincében lévő helyiségek bérlésének kikiáltási ára 18 lej/hó/négyzetméter plusz áfa lesz. „A jelenlegi bérlők is jelentkezhetnek az árverésen. Hamarosan elkészül az összes tenderfüzet, ez azt jelenti, hogy legkésőbb ennek a hónapnak a végéig meghirdetjük az első árverést” – fogalmazott Toie, hozzátéve, hogy több tucatnyi helyiség van a várban, amelyik bérlőre vár. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában