Tudnivalók

2022.03.30. 10:00

Hasznos tanácsok kerti kisgépek karbantartásához

SAMSUNG CSC

Nagy László agrármérnök, érmelléki falugazdász

 

Fontos, hogy kerti gépeinken is elvégezzük a tavaszi munkák előtti karbantartást. A benzinmotoros gépek esetében legelőször a kapagépek kerülnek elő, majd a fűnyírók is. Ilyenkor ajánlott az olaj és levegőszűrő cseréje.

 

A kerti gépeken alkalmazott négyütemű motorok eltérnek egymástól, mind konstrukcióban, mind minőségben, azonban a működést, üzemeltetést és karbantartást tekintve nagyon hasonlóak, ezért együtt tárgyaljuk őket.

 

Elektromos és benzines fűnyírók esetén elsődleges a kés állapotát ellenőrizni. Gondoskodni kell ennek rendszeres élezéséről, mert a tompa kés roncsolva tépi ki a fűszálat. Ha ki van csorbulva, meg van hajolva, valószínűleg a kiegyensúlyozása is szükségessé válik. Ha nem tesszük ezt meg, a rázkódástól törések is keletkezhetnek, és nekünk is kellemetlen érzés lesz vele dolgozni, de ami még fontosabb, hogy a baleset veszélye is fennáll! Ezért ilyen esetben inkább a teljes kés cseréje javasolt. Ma már könnyen hozzájuthatunk szaküzletekben, gazdaboltokban ezekhez a késekhez. Érdemes megvizsgálni a kerekek állapotát is, szükség esetén meghúzni, törés esetén cserélni. Az elektromos gépek esetében nagyon fontos a kábel épségét ellenőrizni, soha ne dolgozzunk sérült kábellel!

 

A benzinmotoros fűnyírók/kerti kapák karbantartásáról tudni kell, hogy ezek a gépek ma már általában négyüteműek, így eltérő a motor kenése. A motorolaj megfelelő mennyisége és minősége a fontos! Ha nem megfelelő a motor kenése, előbb-utóbb meghibásodás léphet föl. Ezért érdemes a motorolaj szintjét rendszeresen ellenőrizni és cserélni.

 

Csavarjuk ki a gyújtógyertyát és ellenőrizzük a gyertya épségét. Ha a gyertya elöregedett, elhasználódott, cseréljük ki. A benzin, ha sokat áll, veszít frissességéből és használhatatlan lesz. Ha ősszel nem engedtük le a benzint, akkor elképzelhető, hogy tavasszal indítási nehézségekbe ütközünk. Ilyenkor engedjük le a tankból a benzint, a karburátorból is borítsuk ki, majd friss benzinnel töltsük fel a tankot. Mindig csak annyi benzint vásároljunk, amennyit egy-két hónap alatt el is tudunk használni.

 

Jó tudni, hogy a legtöbb kerti gépgyártó a motoros kisgépek esetében az olajcsere periódusát 10–15 üzemórában határozza meg, míg a hajtóműben, váltóban 30 munkaóra után javasolt. Ha az adott évben nem használjuk a megadott üzemórában, akkor is évente el kell végezni az olajcserét legalább egyszer! Az olajcserét a következő lépések szerint végezzük el: ellenőrizzük az olajszintet, majd indítsuk be a motort és melegítsük üzemmeleg állapotra. Csavarjuk ki az olajleeresztő csavart és engedjük le a fáradtolajat. Nem minden motor rendelkezik olajleeresztő csavarral, ebben az esetben a betöltő nyíláson ki lehet szívatni a fáradtolajat. Töltsük fel a motort az előírt mennyiségű és minőségű kertigép-motorolajjal. Kapálógépekben, fűnyírókban stb. általában 0,6 liter, fűnyíró traktorokba 1,4 liter SAE 30, vagy SAE 10W-30 minőségű kertigép-motorolaj szükséges. Fontos kihangsúlyozni, hogy az autókban használatos motorolajok erre a célra nem felelnek meg!

 

Ne felejtsük el, hogy az olajszintet minden munkavégzés előtt ellenőrizni kell, valamint a levegőszűrőt is tisztítsuk meg időközönként. A kapálógépeknél a kapatengelyeknél ellenőrizzük, hogy a szimeringek tökéletesen tömítenek-e, ha nem, cseréljük őket. A kapakések ellenőrzése is fontos, ha hegyesre koptak, illetve repedtek vagy hajlottak, akkor cseréljük ki őket. A nem megfelelő olajcsere-periódus a motor idő előtti tönkremeneteléhez vezet. Ez a legdrágább javítás, ami egy kerti gépen elvégezhető, és mint tudjuk, az olaj az egyik legolcsóbb alkatrész, ezért nem szabad spórolni az olajcserével. A berendezés és a gép meghálálja az időben elvégzett olajcserét.

 

Végezetül, példaként: egy átlagos 200–300 négyzetméteres területen 15–30 perc alatt lehet lenyírni normál tempóval a füvet, tehát olajcserénként 15–25 fűnyírást tudunk elvégezni, ami heti fűnyírással számolva 3–5 hónapot jelent. Azaz aki sokszor nyír füvet, vagy nagy terület az, amit nyír, ott számolni kell azzal, hogy akár év közben is le kell cserélni az olajat a kerti gépben. Ugyanez vonatkozik a kapálógépekre is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában