Menekültek

2022.03.01. 16:58

FRISSÍTVE | Felkészültek a menekültek fogadására Kágyán

Édesanyák és gyermekeik érkezését várják a kágyai szakiskolában, ahol a diákszállót a napokban a menekültek befogadására készítették elő.

Forrás: A szerző felvétele

Pikó Stefánia

 

FRISSÍTÉS

 

A Kágyai 1-es számú Szaklíceum, élén Zsigmond Levente iskolaigazgatóval, hétfő este már készen állt annak az ötven fős, ukrán menekültcsoportnak az érkezésére, melynek befogadását gondolkodás nélkül vállalta be. A hatósági kérés Szántó Ildikón, a Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (DGASPC) helyettes vezetőjén keresztül érkezett el az intézményhez, aki a máramarosszigeti határrendészettel, illetve a menekültcsoportokkal tartja a kapcsolatot.

 

Hétfőn kora este látogattunk el az intézménybe, amikor a tervek szerint már csak néhány óra múlva érkezett volna meg az édesanyákból és gyermekeikből álló csoport, azonban az orosz–ukrán tárgyalások „megkavarták” az eredeti elképzelést, így kedden délután az iskolaigazgató arról tájékoztatta portálunkat, hogy a szálláshelyeket még nem foglalták el, és a menekültek érkezésének időpontja továbbra is bizonytalan. Hozzátette, hogy az este folyamán egy kilencfős csoport megállt a kágyai diákszállónál, de tovább is mentek.

Ottjártunkkor a partnerek, Béres Csaba polgármester, Kéry Hajnal, az RMDSZ nőszervezetének Bihar megyei elnöke, valamint Nagy Pető Réka, az Orsolya Óvoda igazgatója volt jelen. A megbeszélés során szóba került, hogy az alapvető ellátás (étel, szállás, egészségügy) mellett fontos lenne programokat, foglalkozásokat is szervezni majd, amihez a Partiumi Keresztény Egyetem szociális munka szakos hallgatóinak segítségét kérték, illetve tervezik, hogy pszichológiai támogatást is keressenek a minden bizonnyal nemcsak fizikailag, hanem lélekben is megfáradt nőknek, gyerekeknek. Amint a menekültek megérkeznek, specifikus gyűjtést fognak tartani, annak fényében, hogy mire lesz szüksége a befogadott családoknak. Az egyik legnagyobb kiadást a fűtés, valamint a villany fogja jelenteni, aki ebben szeretné támogatni az intézményt, természetes és jogi személyként is megteheti a jogi szabályozásoknak megfelelően. A pénzbeli támogatást a Pro Székelyhíd Egyesület fogadja. Készpénzes felajánlásra hétfőtől csütörtökig 8 és 16, illetve pénteken 8 és 14 óra között van lehetőség a Székelyhídi Polgármesteri Hivatalban, Mészáros Emőkénél, támogatói szerződés és bizonylat kiállítása ellenében. Utalni, ebben az esetben is szerződéssel, a következő számlaszámra lehet: ASOCIAŢIA PRO SĂCUENI, adószám: 25145139, cím: 417435 Székelyhíd, Kazinczy Ferencz utca, 5B szám, Bihar megye; PATRIA BANK SA; RON bankszámlaszám: RO41CARP005000600586RO02; HUF bankszámlaszám: RO72CARP005000600586HU01; EUR bankszámlaszám: RO25CARP005000600586EU01; COD SWIFT: CARPRO22.

Bihar megyében rengetegen kezdtek gyűjtésbe az ukrán menekültek megindulásakor, és nagyon sokan ajánlottak fel szálláshelyeket, egyelőre azonban úgy tűnik, az adományokra nagyobb szükség van, ugyanis aki Bihar megyéig eljut, az általában tovább is halad rajta, legfeljebb néhány napig igényel segítséget. A kágyai csapat szerint azonban, ha továbbra is elhúzódik az orosz–ukrán válság, számíthatunk rá, hogy egyre többen érkeznek majd környékünkre is az olyan menekültek, akik kevésbé tehetősek, vagy nincsenek külföldi kapcsolataik, így nagyobb lesz az esélye, hogy hosszabb távra kérnek menedéket az országban.

 

***

 

Nagy készülődés zajlott hétfőn a Kágyai 1-es számú Szaklíceum épületeiben, ugyanis a tervek szerint a keddre virradó éjszaka folyamán egy édesanyákból és gyermekekből álló menekült csoport érkezik annak diákszállójára. Az intézmény körülbelül 50 fő érkezésére számít, tudtuk meg Zsigmond Levente iskolaigazgatótól.

 

Arról egyelőre nincsenek információk, hogy a családok meddig tartózkodnak majd Kágyán, a házigazdák azonban, együtt partnereikkel, mindenre felkészülnek. A szobák berendezése mellett, hétfőn már a konyhai tevékenység is beindult, meleg étellel, levessel, másodikkal várják a megfáradt szűlőket, gyerekeket.

Hétfő délutáni, esti látogatásunk során a partnerek felmérték, mire lehet még szükség, a munkában nagy szerepet vállalt a székelyhídi önkormányzat, élén Béres Csaba polgármesterrel, valamint szintén jelen volt Kéry Hajnal, az RMDSZ nőszervezet megyei elnöke, illetve Nagy Pető Réka, az Orsolya óvoda igazgatója, akik nagyváradi kapcsolataik mozgósítása révén igyekeznek segíteni. A menekültek ellátásához önkéntesek segítségét is kérték, így néhány napon belül már a Partiumi Keresztény Egyetem hallgatói is jelen lesznek, foglalkozásokat rendezve számukra.

19 óra után érkezett a hír Szántó Ildikótól, aki a határrendészettel, illetve az úton lévő csoportokkal tartja a kapcsolatot. Egy ötven fős csoport átjutott az ukrán határon, de az érkezés időpontja ennek ellenére is bizonytalan maradt. Több ötvenes csoport is tartózkodik jelenleg a máramarosszigeti határátkelőnél, de csak egy jutott át egyelőre a határon, illetve azok, akik még nem jutottak át, egyelőre az orosz-ukrán tárgyalások eredményét várják, reménykedve abban, hogy esetleg hazatérhetnek.

A kágyai iskolában egyébként már tartózkodik egy nigériai származású ukrajnai egyetemista, aki vasárnap foglalta el szálláshelyét, több egyetemista társával jutott át a határon, azonban az elhangzottak szerint, ez nem volt egyszerű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában