Látogatás

2022.03.09. 08:02

Egyetlen táskával a kezükben érkeztek a legtöbben a kágyai menekültszállásra

Sok más szervezethez és önkéntes csoportosuláshoz hasonlóan a kágyai iskolában is nagy munka zajlik az ukrajnai menekültek megsegítéséért. Mint látogatásunk során kiderült, a legtöbben csak néhány napig terveznek maradni.

Fotó: Hegedűs Krisztina

Pikó Stefánia 

 

Több mint ötven ukrajnai menekült tartózkodik jelenleg a Kágyai 1-es számú Szaklíceum diákszállóján, ahol ellátásukat az intézmény biztosítja, a székelyhídi önkormányzattal, illetve a spanyolországi székhelyű Remar Alapítvány romániai csapatával együtt. Egy idősebb férfi kivételével, akit problémás egészségügyi állapota miatt engedtek át a határon, a menekültcsoport nőkből és gyerekekből áll. Zsigmond Levente iskolaigazgató portálunknak elmondta, a szálló jelenlegi vendégei kedd hajnalban érkeztek meg Kágyára, legtöbbjük egyetlen egy csomaggal. Nem maradnak azonban sokáig, kisebb csoportokra osztva mindannyian tovább fognak utazni, ugyanis az itt elszállásoltak mindegyikének van rokona más, nyugati országokban. A Remar Alapítvány Kágyán tartózkodó főmunkatársa elmondta, ezen a helyszínen kívül Nagyváradon még négy különböző helyen tudtak menekülteket fogadni, köztük pedig vannak olyanok, akik nincs hová menjenek, így hosszú távú szállásról is gondoskodniuk kell majd, ha az átmeneti már nem lesz igénybe vehető. 

A menekülteknek virágot vittünk március 8. alkalmából, így minden szobába bekopogtunk, és láthattuk, milyen sokan érkeztek gyerekekkel, néhányan nagymamákkal is. Sokan pihentek a kora délutáni órákban is, kimerültek voltak, gyanakvók, de a virágot örömmel elfogadták, olyan is volt, aki könnyes szemekkel, öleléssel hálálta meg a helyzethez képest haszontalan figyelmességet. Találkoztunk egy édesanyával, aki épp a babáját altatta, kislányai pedig egy másik ágyról fürkészték a „betolakodókat”. Volt egy románul tudó nagymama, aki elmondta, Csernyivci környékéről érkeztek – rajta kívül két nő, egy kisfiú és egy kislány volt még a szobában –, de vannak itt olyanok, akik északabbról jöttek. Egy fiatal lány szerette volna elmesélni, honnan érkezett, hol van a családja, de nem igazán tudott angolul, és a tolmács sem volt jelen. Az iskolaigazgató elmondta, jellemző a bizalmatlanság, ami teljesen érthető, ezért is van nagy segítségükre a spanyol alapítvány, melynek egyenmellényes munkatársaival szívesebben szóba állnak a menekültek, illetve Natika Elek, aki az ukrán–magyar tolmácsolást végzi, amikor csak ideje engedi. Az alapítvány leveszi az iskola válláról a teher jelentős részét, hiszen a folyamatos ellátás, a menekültek véletlenszerű időpontokban történő érkezése – volt olyan csoport, amelyik hajnali 3-4 óra környékén érkezett – nagyon sok embert igénylő munka, hosszú távon pedig nem lett volna tartható. Az igazgató elmondta, élelmiszerrel jelenleg bőven el vannak látva, inkább olyan adományokra volna szükség, amelyek a szálláshelyek kényelmét fokoznák. 

Fotó: Hegedűs Krisztina

A kágyai szálláshelyen leginkább törölközőkre, ágyneműkre, párnákra, szekrényekre, hajszárítókra volna szükség, illetve babaholmikra, játékokra gyerekeknek, és örömmel fogadnak jó állapotban lévő ruhaadományokat is. Bár most mindenkinek jutott ágynemű, ahhoz már valószínűleg nem lesz elég, hogy mindet cserélni tudják, amennyiben a jelenlegi csoport továbbmegy, illetve nem minden szobában van szekrény, tehát aki segíteni szeretne, a felsoroltakkal tudna a leginkább – mondta el portálunknak Zsigmond Levente. Emellett nagyobb terhet jelent a fűtés és az áram, így ezen a téren is hálával fogadnak minden segítséget. Az iskolaigazgató többször is kihangsúlyozta, nagyon sokan vettek és vesznek részt a segítségnyújtásban, nem is tudna minden nevet felsorolni. Béres Csaba polgármester, együtt az önkormányzat alkalmazottaival, ugyanígy az iskola alkalmazottai is, a teljes tanári kar éjt nappallá téve dolgozott az elmúlt időszakban, a helyzet pedig olyannyira volt megerőltető, hogy volt, akinek egészségügyi problémái is kialakultak a kimerültségtől. Az említett alapítvánnyal való együttműködés ezért is örvendetes, hiszen mostantól ők foglalkoznak a menekültek étkeztetésével, utaztatásával, emellett pedig mindenkinek az adatait nyilvántartásba veszik. Zsigmond Levente elmondta azt is: amióta Kágyán megnyílt a menekültszálló, rengeteg érmelléki lakos kereste meg, hogy valamilyen formában segítséget nyújtson a rászorulóknak. 

Fotó: Hegedűs Krisztina

Ahogyan említettük, az egyik legnagyobb kiadást a fűtés, valamint a villany jelenti, aki ebben szeretné támogatni az intézményt, természetes és jogi személyként is megteheti a jogi szabályozásoknak megfelelően. 

A pénzbeli támogatást a Pro Székelyhíd Egyesület fogadja. Készpénzes felajánlásra hétfőtől csütörtökig 8 és 16, illetve pénteken 8 és 14 óra között van lehetőség a Székelyhídi Polgármesteri Hivatalban, Mészáros Emőkénél, támogatói szerződés és bizonylat kiállítása ellenében.  Utalni, ebben az esetben is szerződéssel, a következő számlaszámra lehet: ASOCIAŢIA PRO SĂCUENI, adószám: 25145139, cím: 417435 Székelyhíd, Kazinczy Ferencz utca, 5B szám, Bihar megye; PATRIA BANK SA; RON bankszámlaszám: RO41CARP005000600586RO02; HUF bankszámlaszám: RO72CARP005000600586HU01; EUR bankszámlaszám: RO25CARP005000600586EU01; COD SWIFT: CARPRO22.

Fotó: Hegedűs Krisztina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában