Üzemanyagpiac

2022.03.11. 06:41

Egyértelmű választ kaptak a pánikvásárlók: van üzemanyag

Ellenőrzéseket tartott csütörtökön Bihar megye valamennyi benzinkútjánál a fogyasztóvédelmi hivatal, miután szerdán egyes töltőállomások hirtelen 11, vagy akár 12,99 lejre emelték az üzemanyagok árát.

Forrás: Ovi D. Pop

Pikó Stefánia/Agerpres

 

Már a kedd esti órákban hallani lehetett olyan hírekről, melyek szerint az üzemanyag drasztikus megdrágulására lehet számítani a napokban. A szóbeszéd többé-kevésbé igazolódott csak be, ugyanis szerdán valóban emelkedtek az árak, de nem minden töltőállomás esetében, és látszólag nem országos szinten, hanem inkább Bihar és Szatmár megyékben. A 7,50 lej/liter átlagár a legnagyobb mértékben egy belényesi MOL töltőállomáson emelkedett, ahol egy adott pillanatban már 11 lejbe került egy liter üzemanyag. A töltőállomás árkijelzőjéről készült fotó lavinát indított el a régióban. A szerda esti órákban már olyan fotók jelentek meg, amelyeken az autósok már nemcsak a tankot töltik tele, hanem üzemanyag-tárolókkal érkeznek a benzinkutakra, sőt, olyan is volt, aki tartály híján rögtönzött eszközökbe töltötte az üzemanyagot. A későbbiekben a belényesi töltőállomás tulajdonosa azzal magyarázta a magas árat, hogy maga is drágán szerezte be a magyarországi olajvállalattól az üzemanyagot. A közösségi oldalakon ugyancsak szerda este terjedt el egy másik fotó is, amely szerint egy tenkei benzinkút 12,99 lejre emelte az árait. A Bihar megyei fogyasztóvédelem ebből kifolyólag ellenőrzéseket tartott csütörtökön a megye valamennyi benzinkútjánál – nyilatkozta az Agerpresnek a felügyelőség vezetője. Giani Bura hozzátette, a miniszterelnök utasítására ellenőrzéseket tartott csütörtökön az adóhatóság, a csalásellenes hivatal és a Versenytanács is. Tájékoztatása szerint a vizsgálódások eredményeiről a központi hatóságok számolnak majd be. Nagyvárad az országos sajtóban is „népszerűvé” vált, ezúttal a hosszú sorok miatt, amelyek szerdán alakultak ki a benzinkutaknál. A Versenytanács üzemanyagár-figyelő alkalmazásának adatai szerint a Bihar megyei MOL-kutaknál csütörtökön tíz órakor drágábban lehetett tankolni, mint az előző napon, a literenkénti árkülönbség esetenként az 1 lejt is elérte. Csütörtök délben egy nagyváradi MOL-kúton a benzin 8,50, a dízel pedig kereken 9 lejbe került. Lapzártánk órájában Dan Cărbunaru kormányszóvivő hírül adta, az említett belényesi töltőállomást 35.000 lejre bírságolták. 

 

A vizsgálatok nemcsak Bihar megyében indultak meg, ugyanis Nicolae Ciucă miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy az Adóhatóság, az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Versenytanács ellenőrzéseket kezdett a Romániában tevékenykedő olajtársaságoknál, és a törvényszegők „drasztikus” szankciókra számíthatnak. Az energiaügyi miniszter szerda este több Facebook-bejegyzésben is igyekezett nyugalomra inteni a gépjármű-tulajdonosokat.

 

Mint ahogy említettük, a Versenytanács is figyelemmel kíséri az üzemanyagpiacot, erről csütörtöki közleményében adott hírt a hatóság. Bogdan Chiriţoiu, a Versenytanács elnökének állítása szerint az üzemanyagpiacon kialakult „nehéz és ingatag nemzetközi helyzetet” – melyet bizonyos vállalatok megpróbálhatnak kihasználni – elsősorban az ukrajnai orosz agresszió miatt hozott gazdasági intézkedések idézték elő. Ezzel azonban nem mindenki ért teljesen egyet. Az Árkövető (Monitorul Preţurilor) webes alkalmazás adatai alapján az ország nyugati részén egyetlen benzinkútláncnál és néhány független töltőállomásnál regisztráltak nagymértékű üzemanyagár-emelkedést. Tehát annak ellenére, hogy nemzetközi szinten is valóban van áremelkedés, az ilyen mértékű, drasztikus emelkedés nem általánosan jellemző, és feltehetőleg átmeneti állapot, ugyanis magyarországi sajtóhírek szerint a magyar olajfinomító vállalatnak a közelmúltban jelentősen megnőtt az ügyfélköre, ebből kifolyólag alakultak ki ideiglenes logisztikai problémák, melyeket igyekeznek minél előbb megoldani. A MOL-csoport hivatalos nyilatkozata szerint Magyarország kőolajellátása nem szenved fennakadást, és a vállalat tartalékai és finomítói kapacitásai elegendőek az ország szükségleteinek fedezésére. A vállalat hozzátette, hogy a növekvő kereslet ellenére képes kiszolgálni a magyar fogyasztókat, mert teljes kapacitással termeli az üzemanyagot. 

 

Semmi ok a pánikra 

 

Bár sajnálatos módon, amikor meghalljuk, hogy „semmi ok a pánikra”, általában épp az ellenkezőjét tesszük, a hatóságok, a román és magyar kormányok, valamint ahogyan említettük, a szóban forgó magyar vállalat is egyöntetűen kiáll amellett, hogy nem kell aggódnunk, szó sincs arról, hogy kifogynának az üzemanyagkészletek. Még abban az esetben sem történne nagy baj, ha valóban egy országos válsághelyzetről lenne szó, ugyanis minden uniós országnak 90 napra elegendő tartalékkal kell rendelkeznie. Azzal, ha pánikvásárlásba kezdünk, csak többet ártunk a piacnak – figyelmeztetnek az illetékesek. „Az országnak elegendő üzemanyagkészlete van. (…) A kormány nem tűr el semmilyen spekulációs kísérletet” – mondta szerda este Dan Cărbunaru kormányszóvivő, miután bejelentette, hogy a miniszterelnök országos szintű ellenőrzéseket rendelt el ez ügyben. Korábban Virgil Popescu energiaügyi miniszter azt írta a Facebook-oldalán, hogy semmi ok nincs pánikra és a töltőállomások megrohamozására, mert Románia üzemanyag-ellátása zavartalan. Bejegyzésében Popescu arról számolt be, hogy a délután folyamán tárgyalt a Rompetrol és az OMV Petrom képviselőivel, akik arról biztosították, hogy elegendő üzemanyag-készletük van, és el tudják látni az ügyfeleiket. „Azt üzenem a romániaiaknak, hogy ne essenek pánikba, és ne rohamozzák meg a töltőállomásokat!” – írta a miniszter. 

 

Nem olyan egyszerű kérdés 

 

Adrian Câciu pénzügyminiszter, a Versenytanács elnökéhez hasonlóan, szintén visszaéléseket emlegetett a témával kapcsolatos reagálásakor. A hatóságok nem tűrik a piaci visszaéléseket, ezért a maximális büntetéseket fogják kiszabni a szabálysértőkre – írta csütörtökön a Facebook-oldalán. Bejegyzésében Câciu kifejezte felháborodását amiatt, hogy a nyersolaj világpiaci árának csökkenése ellenére szerdán a hazai töltőállomások egy része növelte az árait. A pénzügyminiszter azonban csütörtöki bejegyzésében egy olyan fejleményt emlegetett – a nyersolaj világpiaci árának csökkenését –, amely szintén csütörtökön történt, a pánikvásárlás és a néhol előforduló áremelkedés azonban már szerdán megkezdődött, illetve az említett árcsökkenés kizárólag a Brent (a világ nemzetközi kőolaj-kitermelésének mintegy kétharmadát adó, de nem egyetlen típusú) nyersolajára vonatkozik. Egyrészt ez a csökkenés még nem is érhette el a romániai benzinkutakat, másrészt érdemes lenne annak is utánajárni, hogy melyik szolgáltató, honnan szerzi be a nyersolajat, ugyanis a jelenleg főszerepet kapó MOL vállalat például nem a Brentet, hanem az orosz Uralt használja, ezek mellett pedig elterjedt még a WTI (West Texas Intermediate) nyersolajmárka is. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy bár rövid távon előfordulnak csökkenések, a szakértők összességében emelkedésekről számolnak be, illetve erre számítanak a jövőben is, főleg az üzemanyag nagykereskedelmi árát tekintve, mindemellett meghatározó tényező a dollárárfolyam mozgása is. 

 

Változó árak 

 

Nagyváradi, csütörtöki körutunk során úgy tapasztaltuk, hogy még akadnak sorok a töltőállomásoknál, összességében viszont nyugodtabb a hangulat az autósok körében. Aggodalom van, ahogyan eddig is volt a járvány, illetve újabban az orosz–ukrán válság világgazdaságra gyakorolt hatásai miatt, de aki akarta, az feltöltötte készleteit, így a legtöbb benzinkúton már nyugalom honolt a déli órákban. A töltőállomások alkalmazottai láthatóan utasítást kaptak arra, hogy senkinek ne mondjanak semmit, ugyanis a meglátogatott benzinkutak egyikén sem voltak hajlandóak a sajtónak nyilatkozni, inkább az országos kapcsolattartókhoz irányítottak tovább. Változó árakkal találkoztunk a csütörtöki nap folyamán a városban. A nap első felében nem sokkal, de magasabbak voltak az üzemanyagárak a nagyváradi töltőállomásokon, és nemcsak az egyik, hanem az összes benzinkútláncnál. Néhány példával élve: egy liter normál (95-ös) benzin 8,45 lejbe kerül a Vitéz utcán (Decebal) lévő MOL benzinkúton, 8,05 lejbe az ugyanezen a körúton lévő OMV Maxx Motion benzinkúton, 7,99 lejbe a Petrom benzinkutakon; az orosz Gazprom benzinkútnál a legalacsonyabbak az árak: 7,67 lej/liter. A dízelek esetében magasabbak az árak: a MOL a Vitéz utcán csütörtök reggel 9,04 lejért árulta a standard gázolajat, az OMV-nél 8,24 lejért, a Petromnál 7,99 lejért, míg a Gazpromnál ismét olcsóbb: 7,76 lejért. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában