Összeírás

2022.03.25. 11:00

Egyelőre döcög a népszámlálás önkitöltéses szakasza

A népszámlálás, illetve a volt szovjet hadifoglyok után járó kárpótlás volt a témája annak a sajtótájékoztatónak, melyet Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke és Tarsoly Normen megbízott munkatárs tartott csütörtök délelőtt a székházban.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy március 14-én elkezdődött a népszámlálás önkitöltéses szakasza. Azt tapasztalják, hogy döcög és jelezték nekik: Nagyváradon egyelőre nem tesznek eleget az arra vonatkozó törvényi kötelezettségnek, hogy az önkitöltő pontokon legyen magyar nyelvű ügyfélszolgálat is. „Ennek utánajárunk, az RMDSZ hivatalosan is kérte a polgármesteri hivataltól, hogy biztosítsa, s azt tanácsoljuk a közösségünk tagjainak, ha ilyen problémát tapasztalnak, akár vidéken is, azonnal jelezzék számunkra, hogy tudjunk intézkedni” – hangsúlyozta.

 

A nepszamlalas.ro honlap is működik, javasolják használja azt mindenki, hiszen fontos a megfelelő tájékozódás. Ugyanakkor rámutattak, hogy a kezdeti nehézségek után a recensamantromania.ro rendszere is stabilizálódott. „Mindenki éljen az önkitöltés lehetőségével, mert azok az adatok, melyeket mi írunk be, biztosan ott lesznek. Vigyük végig a folyamatot, ugyanis az űrlap végén találhatóak a nemzetiségre és a felekezeti hovatartozásra utaló kérdések. Előtte semmiképp se továbbítsuk a kérdőívet”, kérte a honatya. Hozzátette: továbbra is várják önkéntesek jelentkezését, és az április 3-i magyarországi választások után a népszámlálás lesz az RMDSZ számára az első számú prioritás. Partnerek ebben a történelmi egyházak, illetve az RMDSZ aláírt egy országos protokollumot a statisztikai hivatallal, mely lehetővé teszi, hogy az önkéntesek (a „népszámosok”) segítsék az önkitöltést. Működik egy országos telefonos szolgálat is, 9–23 óra között, mely a 0371-900-172 számon hívható.

 

Tarsoly Normen megbízott munkatárs a Szovjetunióba elhurcoltak kárpótlása kapcsán arról beszélt, hogy ki lettek terjesztve az állami juttatások a törvény által kárpótlásban részesítettek gyermekeire is, amennyiben az egykori hadifoglyok, elítéltek már nincsenek az élők sorában. Mivel Erdélyben nagyon sok volt a szovjet fogolytáborokat megjárt egykori katona, és a volt politikai elítéltek száma is jelentős, a kárpótlás iránt nagy az érdeklődés. Bihar megyében például jelentősen leterhelte az elbírálásra hivatott intézményt, a Munkaügyi Minisztériumhoz tartozó Szociális Kifizetési és Felügyelőségi Ügynökséget (AJPIS), így hosszú a várakozási idő. A kifizetések pedig már elkezdődtek a Bihar megyei Nyugdíjpénztárnál. 

 

Az RMDSZ és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, illetve a Magyar Állami Levéltár közös munkájának köszönhetően új eljárást sikerült kidolgozni. Így jelenleg a levéltár kétnyelvű tanúsítványt ad ki a kérelmezőnek, továbbá az orosz fogolytáborokból származó adatokat is mellékeli. A kérelmező feladata mindössze annyi, hogy oroszról román nyelve fordíttassa le azt. Továbbá fontos, hogy a kérelmet az érdekképviseleten keresztül adják be az érintettek az adatok helyessége érdekében. Ennek köszönhetően, minden erdélyi megyében van egy ügyintéző, aki jogosult a tanúsítvány lekérésére a Magyar Nemzeti Levéltártól. Ez év elejétől a Bihar Megyei RMDSZ közelít a négyszázadik ügyintézéshez. A múlt évben körülbelül 200 tanácsadást nyújtottak, s összességében, ha a sikeres segítségnyújtást nézzük, akkor 1000 főre is rúghat ez a szám, mivel egy ügy több személyt jelent, ha a leszármazott testvérek számát nézzük. Az ügyek nagy része a volt szovjet hadifoglyok leszármazottjainak, a kérelmének az intézését teszi ki. A politikai elhurcoltak kevesebben vannak és előfordul, hogy egy-egy etnikai alapú (német) elhurcolt ügyével is találkoznak. 

 

A Magyar Nemzeti Levéltár rendszerében bárki utánanézhet, hogy megtalálja-e felmenőjének a hadifogsági kartonját (www.adatbazisokonline.hu). Ha megtalálta, forduljon az RMDSZ-hez, mely szervezet igényelhet tanúsítványt, ami által összeállítható a dokumentáció a kárpótlásra. „Mindenkit arra biztatunk, hogy forduljon hozzánk tanácsért, mert tudjuk, hogy milyen lehetőségek vannak, és hogy hol kell keresni, milyen adatbázisokban lehet fellelni az információkat, amelyek szükségesek a dokumentáció összeállításához. Szervezetünknél teljesen ingyenes az ügyintézés és a tanácsadás. A megyében az RMDSZ irodáinkhoz is lehet fordulni, mert az ott lévő kollégák is tudnak segíteni az érdeklődőknek: Nagyszalontán: Horváth Péter, Margittán: Kacsó Dániel, Érmihályfalván: Sütő Judit, Székelyhídon a polgármester hivatalban Kovács Krisztina szociális referenshez, ügyintézőhöz lehet fordulni. A települések szociális referenseihez is felkereshetőek, mert ők is járatosok a hadifogsággal kapcsolatos ügyintézésben. Az ügyek nagy részében pozitív eredményeket érünk el, nagyon ritka esetben történik meg, hogy nem lehet fellelni semmilyen dokumentációt. Kérdés és tanácsadás személyes megkeresés alapján is lehetséges (RMDSZ Bihar megyei iroda, Fekete Sas Palota, hétköznap 10-15 óra között), vagy telefonon (0259-432-884) és akár e-mailen keresztül is (biharmegye@rmdsz.ro)”, közölte Tarsoly Normen. Hozzátette: az online ügyintézésnek köszönhetően a Bihar megyéből elszármazottaknak is tudnak segítséget nyújtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában