Segítség

2022.03.26. 13:28

Célba ért az EMNT és az EMNP második segélyszállítmánya Kárpátalján

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezeteinek felhívása eredményeképpen összegyűlt adományokat az Érmelléki Gazdák Egyesületének közreműködésével juttatták el a Beregszászi járásban található magyarlakta Bene községbe március 24-én.

Fotó: Bihar Megyei Néppárt/Facebook

Közlemény
 

A Nagyváradról elindult szállítmányt elkísérő Tőkés Lászlót, az EMNT elnökét, valamint Zatykó Gyulát, az EMNP alelnökét Beregsurányban Tilki Attila, a Fidesz–KDNP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei országgyűlési képviselője, és Herka István, a település polgármestere fogadta. A határmenti községben képet kaphattak arról, hogyan kezelik a magyar hatóságok az ukrajnai háború által okozott menekülthullámot, és mennyire hatékony a „Híd Kárpátaljéért” program. A magyar–ukrán határon Beke Mihály András, a beregszászi magyar konzulátus vezetője várta a bihari küldöttséget, ő segítette a szállítmány akadálymentes átjutását Kárpátaljára.

Beregszászon rövid pihenő keretében a Kárpátaljai Református Egyház által fenntartott diakóniai központ munkájába nyertek betekintést a vendéglátó Nagy Béla lelkipásztor jóvoltából, aki elmondta, a jelen helyzetben ez az egyházi szociális intézmény is a háborús menekültek segítésére helyezi a hangsúlyt.

A segélyszállítmány és az azt kísérő küldöttség gond nélkül érkezett meg a Beregszásztól mintegy 13 kilométerre keletre található Bene községbe, ahol Balogh János és Vincze István elöljárók fogadták őket, de jelen volt Babják Zoltán, Beregszász polgármestere is. A szállítmányt, mely ezúttal főleg tartós élelmiszereket, többek között az Érmelléki Gazdák Egyesülete által összegyűjtött nagy mennyiségű lisztet,  áramfejlesztőket, - ez utóbbiakat Hegyközcsatár önkormányzata adományozta - higiéniai eszközöket, és más hasznos holmikat tartalmazott, személyesen Tőkés László adta át a beneieknek. A püspök elmondta: „Mindenki azt kérdezte a háború kitörésének másnapján Erdélyben, hogy mit tehetünk a kárpátaljai testvéreinkért, természetesen mindezt kiterjesztve az ukrán emberekre is. Hiszen a szenvedő emberek között végképpen nincs helye a különbségtételnek. Úgy érezzük, hogy elenyésző mindaz, amit ebben a helyzetben tehetünk. De igyekszünk segíteni, ahogyan csak tudunk. A mostani alkalommal Bene közössége számára egy kisteherautónyi küldeményt tudtunk áthozni. De tovább tart az erdélyiek, partiumiak gyűjtési akciója. Igyekszünk segíteni, hiszen beláthatatlan a háború hosszúsága, ezért folyamatosan szükség van a segítségnyújtásra, szívem szerint az itthon maradókat biztatnám arra, hogy tartsanak ki” – hangsúlyozta az EMNT elnöke.

Zatykó Gyula elmondta: „Gyűjtésbe kezdtünk, hiszen felelősek vagyunk egymásért a Kárpát-medencében. A gyűjtés során tartós élelmiszert, generátorokat, ruhákat, valamint higiéniai szereket sikerült összegyűjtenünk. Ezek az adományok lélektől lélekig érkeztek hozzánk, hiszen az erdélyi emberek felajánlásából gyűjtöttük össze őket.”

Mint az ismert, a közelmúltban már eljutott egy segélyszállítmány a kárpátaljai Aknaszlatinára, az EMNT és az EMNP által meghirdetett országos gyűjtés eredményeképpen. A hasonló célzatú és tartalmú adományok gyűjtése a továbbiakban is folytatódik, várják a szíves felajánlásokat az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Erdély-szerte működő irodáiban (az EMMT Demokrácia-központok elérhetőségei a www.emnt.org/irodaink címen tekinthetők meg), illetve az adományozni szándékozók felvehetik a kapcsolatot az Erdélyi Magyar Néppárt helyi elnökeivel, önkormányzati képviselőivel, polgármestereivel, akik segítenek adományaik célba juttatásában. 

 

Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában