Kiállítóház

2022.03.11. 14:00

Belső fejlesztések a Komáromi kúriában

Amint arról nemrég beszámoltunk, az ottományi Komáromi kúria dendrológiai parkjában kalandparkot létesítenek. Ezzel egy időben a látogatók örömére a kiállítótér is tovább gazdagodott.

D. Mészáros Elek

 

A nyolc évvel ezelőtt haló poraiból szfinxként újjáéledt ottományi Komáromi kúria kiállítóházként debütált. Akkoriban a legfontosabb cél az volt, hogy sikerüljön felhajtani a belső tér kialakításához szükséges tárgyi anyagot. Az évek során mód nyílt arra, hogy szelektíven, igényességgel válogassanak a különböző felajánlásokból. Horváth Béla, Szalacs község polgármestere kalauzolt végig a kiállítótéren, örömmel mutatva meg a barokk kort megidéző bútorzatot. Mint megtudtuk, egy Szalacsról elszármazott hölgy férje lelkes műgyűjtő, több kiállítási tárgya a nagykárolyi Károlyi kastélyban látható. Ellátogatott Ottományba is, és olyannyira megnyerte tetszését a helyszín, hogy támogatásáról biztosította a létesítményt. Ennek hozadékaként ónémet tálaló, bécsi barokk kori bútorok, ugyanazt a kort idéző csillár és egy míves csempekályha került Ottományba.

Időközben sikerült felvenniük a kapcsolat Szalacs híres szülötteivel, illetve azok leszármazottaival. A település egykori körorvosa, a tavaly elhunyt dr. Böm József nagyobbik fia, József, aki neurológus Bécsben, a nagybányai festők legnagyobb gyűjteményének tulajdonosa is egyben – állítja a polgármester. A néhai édesapa személyes tárgyaiból már eljuttatott néhányat, ugyanakkor remény van arra is, hogy az értékes festményekből is felkerüljön egy pár a kúria falára. A kisebbik fiú, György, előbb román, majd pedig német országos asztalitenisz bajnokságot nyert. Mindkét leszármazott Szalacson látta meg a napvilágot, és büszkén vállalják identitásukat – sorolta a polgármester. A kisebbik fiú kiállítási tárgyként felajánlotta a különböző versenyeken nyert érmeit és személyes tárgyait. Mint megtudtuk, dr. Andrássy Ernő hagyatékát is őrzi a helybéli vezetőség. Balaskó Nándor (a szalacsi iskola névadója) volt egyetemi tanárnak, szobrász- és festőművésznek a lányát is „megtalálták”, aki édesapját megidéző tárgyi emlékeket, valamint a lelkészi pályát választó, a mihályfalvi 56-os csoport tagjának, Balaskó Vilmosnak címzett leveleket is felajánlotta. 

Tervben van Szalacsi Rácz Imre költő, író, publicista és Szalacsi Rácz István festőművész alkotásainak kiállítása is. Előbbi Nyíregyháza polgármestere volt, míg testvére Debrecenben egyetemi tanár, az 56-os forradalmi események egyik meghurcoltja.

Horváth Béla elmondta, a továbbiakban is fontos szempont számukra, hogy a község neves személyiségeinek életútját bemutató hagyatékokat felkutassák, a nagyközönség számára elérhetővé tegyék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában